Publicaţii

SubscribeSubscribe

Publicaţii comune recente

 • Fişe tematice „Viitorul pe care ni-l dorim” (2012)

  The purpose of these briefs is to draw attention to some of the most important human rights and development issues in Moldova, based on the Republic of Moldova’s international commitments, global best practice, and the voice of 7,000 Moldovans who participated in the Post-Millennium Development Goals global and national consultations ‘The Future We Want’.

 • Republica Moldova: două decenii în marea familie a Naţiunilor Unite (2012)

  Publicaţie dedicată celei de-a 20-a aniversări de la aderarea Republicii Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite 2 martie 1992 - 2 martie 2012. Această publicaţie a fost elaborată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova cu suportul Naţiunilor Unite în Republica Moldova.

 • Violenţa faţă de femei în familie în Republica Moldova (2011)

  Unul din obiectivele de bază ale studiului este cuantificarea indicatorilor privind ratele de prevalenţă a violenţei pe parcursul vieţii şi în ultimele 12 luni, violenţă comisă de către soţul/partenerul curent sau cel mai recent sau de o altă persoană din familie. Datele studiului relevă faptul că violenţa faţă de femei este mai frecventă printre femeile din mediul rural, acest fenomen progresează odată cu vîrsta femeii şi este invers proporţional cu nivelul ei de studii. Femeile căsătorite sunt mai reticente în relatarea cazurilor de violenţă şi, din aceste considente, cele mai mari rate de prevalenţă a violenţei faţă de femei sunt înregistrate în cazul femeilor divorţate/separate şi a văduvelor.

 • Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană: parteneriat pentru Moldova, parteneriat pentru dezvoltare 2005-2011 (2011)

  Organizaţia Naţiunilor Unite şi Uniunea Europeană au o lungă istorie de cooperare internaţională în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, drepturilor omului, prevenirii conflictelor şi intervenţiilor în situaţii de urgenţă. Prezenta publicaţie face bilanţul parteneriatului şi cooperării de succes între Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi Uniunea Europeană (UE) în Republica Moldova în perioada 2005-2011. Această cooperare apropiată şi diversă aduce beneficii cetăţenilor Republicii Moldova.

 • Munca copiilor în Republica Moldova: Rezultatele cercetării din 2009 vizând activităţile copiilor (2010)

  Scopul acestui raport rezidă în înţelegerea prevalenţei ocupării şi muncii copilului în Moldova, corelării ocupării cu şcolarizarea, şi posibilelor consecinţe ale ocupării măsurate prin sănătatea copiilor şi rezultatele şcolarizării.

 • Alimentarea speranţei. Răspunsul Naţiunilor Unite şi al comunităţii internaţionale la depăşirea consecinţelor secetei în Republica Moldova (2008)

  Răspunsul Naţiunilor Unite la seceta din vara anului 2007 în Moldova a fost o demonstraţie puternică a faptului ce realizări majore pot fi obţinute dacă cetăţenii, autorităţile, Agenţiile ONU şi comunitatea internaţională muncesc împreună. Astfel, asistenţa tehnică şi de urgenţă pe care am acordat-o Moldovei a ajutat la diminuarea pierderilor, la salvarea mijloacelor de supravieţuire şi, la fel de important, la asigurarea unui viitor în care oamenii să depindă mai puţin de natură.

 • De la secetă la prosperitate prin dezvoltarea comunitară (2008)

  Seceta din vara anului 2007 a compromis grav recolta a peste 80 la sută din suprafaţa totală a terenurilor agricole din Republica Moldova. Astfel, securitatea alimentară a unui număr mare de producători agricoli, familii din mediul rural şi, în special a cetăţenilor social vulnerabili, a fost afectată drastic.