LABORATOARELE CRIMINALISTICE DIN MOLDOVA

BETA Experții judiciari ai Poliției din Moldova au echipament modern și tot instrumentarul necesar pentru a-și face meseria ca la carte.

Experții judiciari sunt acei care „citesc” urmele de la locul faptei și contribuie la înfăptuirea justiției. Ei sunt specialiști în diverse domenii: chimie, biologie, IT, fizică, matematică. Mulți dintre ei nu se vedeau vreodată în această ipostază.

AMBIANȚĂ „Întotdeauna eu mi-am dorit să fiu medic, însă atunci la moment nu a fost posibilitatea de a da la Universitatea de Medicină și cum întotdeauna mi-a plăcut biologia, mi-a plăcut chimia, am dat la Facultatea de biologie și chimie. Niciodată nu o să regret.”

BETA Larisa Mitrofan este deja de cinci ani expertă judiciară la subdiviziunea Cahul a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliției.

SNC Larisa Mitrofan, expertă judiciară, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare, Cahul „Datorită muncii mele, care se efectuează la sfârșitul expertizei, dosarul se duce în judecată.”

BETA Larisa are un serviciu care presupune multă responsabilitate, iar calitatea expertizei depinde de instrumentarul pe care îl are la dispoziție. În prezent, experta judiciară utilizează în activitatea sa un cromatograf modern cu gaze.

SNC Larisa Mitrofan, expertă judiciară, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare, Cahul
„Când am venit, expertizele care le făceam în strat subțire, fără cromotograf. Era mult mai greu, mult mai migălos și un lucru mai murdar. Cu aparatul, doar facem probele și mi-a ușurat munca.”

BETA La Subdiviziunea Sud a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare activează 14 experți, dintre care 6 femei și 8 bărbați.

SNC RU: Iordan Kiurkciu, șeful subdiviziunii Cahul a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP
„E greu să crești experți judiciari, jumătate de an nu este suficient. Candidații învață tot ce e necesar și pregătesc documentele și trec examenul la Ministerul Justiției și dacă reușesc, primesc dreptul de a efectua un anumit tip de expertiză. E nevoie de experiență, de cunoștințe
și pași în efectuarea expertizei. E destul de complicat.”

BETA Toate subdiviziunile Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare au beneficiat de la crearea lor în 2013 de asistența partenerilor de dezvoltare. Departamentul de Stat al SUA, prin intermediul PNUD, a oferit Poliției 15 laboratoare mobile, dotate cu diferite truse criminalistice și instrumente necesare pentru efectuarea cercetărilor la fața locului. Unul dintre ele a ajuns la subdiviziunea Cahul.

SNC Igor Ciolcovan, expert judiciar, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare, Cahul
„Este utilajul care practic costă cât mașina. În primul rând, e comod acest laborator, în orice moment eu știu ce și unde se află. Noi suntem bucuroși de tehnica dată. Tot e practic.”

BETA În februarie 2018, Centrul tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliției a fost acreditat în conformitate cu standardul ISO 17025 în șase domenii de expertiză.

CARTON: balistică, traseologie, dactiloscopie, grafoscopie, examinarea tehnică a documentelor și investigații în domeniul informaticii.

SNC Nicolae Bodrug, șeful Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliției
„Certificatul de calitate obținut înseamnă că expertizele care sunt efectuate de angajații centrului sunt recunoscute la nivel european. Noi am schimbat mentalitatea angajaților Centrului, prin care pe primul loc a ieșit nu numărul de expertize, ci calitatea lor.”

SNC Alexandru Molcean, manager de program, secția Justiție penală și aplicare a legii, Ambasada SUA la Chișinău.
„Certificarea conform standardelor internaționale presupune că ei corespund anumitor condiții. Deci, un ofițer de urmărire penală sau un polițist din străinătate nu va pune sub semnul întrebării acea probă sau raport de expertiză realizat de către un expert din Moldova, fiindcă el
cunoaște că această metodă a fost certificată. Ei folosesc aceleași manuale de procedură, ei folosesc aceleași metode, și calitatea produsului final nu este mai rea decât cea a unui produs realizat în România, Franța sau chiar SUA.”

BETA Din 2011, Departamentul de Stat al SUA a investit 2,5 milioane de dolari în dezvoltarea capacităților de a efectua investigații criminalistice în Moldova.

Pentru a ține pasul cu timpul, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare a fost dotat cu echipamente de clonare și extragere a datelor din dispozitivele mobile.

SNC Dumitru Munteanu, expert judiciar, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare, Chișinău

„Fără acest echipament, nu ar fi posibil de extras datele din dispozitivele mobile care sunt la moment. Datorită extragerilor din dispozitivele mobile, noi aducem o probă majoră pentru ordonatori, pentru instanțele de judecată, deoarece dispozitivele păstrează majoritatea datelor,
cum ar fi date personale, apeluri, mesaje, fotografii”.

BETA Cu sprijinul Guvernului SUA, secția tehnico-explozivă a Subdiviziunii Chișinău are în dotare autospeciale reutilate.

AMBIANȚĂ: Mihail Boldurat, expert judiciar, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare, Chișinău
„Noi datorită acestei autospeciale ne deplasăm în mod de urgență la fața locului, în cazurile de alertă cu bombă. În spate avem o remorcă, în interior avem un container specializat destinat pentru transportarea încărcăturilor și dispozitivelor explozive.”

BETA Laboratorul balistic din Moldova a fost creat în 2011. În secția examinări balistice și traseologie sunt examinate armele de foc pentru a fi identificate și pentru a stabili dacă au fost utilizate la săvârșirea anumitor infracțiuni.

SNC Mihail Dulgheru, expert judiciar, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare, Chișinău
„În principiu, expertiza criminalistică este o activitate științifică, noi le zicem micro-tratate științifice și un expert examinează doar obiecte. Datorită părții subiective, apare însă o satisfacție interioară că expertul care a lucrat a contribuit la săvârșirea justiției.”

BETA Anual, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Poliției efectuează aproximativ 10.000 expertize și constatări tehnico-științifice, contribuind la înfăptuirea justiției.

LOGO IGP, Guvernul SUA, PNUD
Acest reportaj a fost produs cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, oferit în cadrul
proiectului PNUD „Sprijin pentru reforma poliției în Republica Moldova”.