Istorii

SubscribeSubscribe
 • Inovațiile eco ale tinerilor au fost premiate la un concurs republican May 15, 2018

  Zeci de adolescenți pasionați de energia regenerabilă au participat în perioada 11-12 mai, la Chișinău, la un concurs republican al inovațiilor eco.

 • Changes happen at HOME, even from thousands of kilometres away May 10, 2018

  „Nu-mi imaginez cum am lăsat totul acasă şi am plecat pentru trei ani în Irlanda”, spune Ion Poia, preşedintele Asociaţiei „Unghenenii de Pretutindeni”, admirând aleile din parc care tocmai au fost renovate cu contribuția băştinaşilor plecaţi departe de oraşul natal – Ungheni.

 • Cu sprijinul UE, o tânără din Șoldănești a creat un centru modern de imagistică dentară May 1, 2018

  Calea spre un zâmbet sănătos a devenit mult mai accesibilă pentru locuitorii din Șoldănești, după ce în oraș a fost deschis un centru modern de imagistică dentară. De serviciile sale beneficiază și sute de pacienți din stânga Nistrului. Afacerea aparține unei absolvente a Universității de Medicină și a fost lansată cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

 • Cu ajutorul Uniunii Europene, în orașul Ceadîr-Lunga a fost deschis primul centru de dezvoltare pentru copii Mar 26, 2018

  A lucrat 40 de ani ca pedagog într-o grădiniță, iar acum gestionează o afacere de succes. Este istoria Nataliei Petiș din orașul Ceadîr-Lunga, care a deschis în localitatea sa natală primul centru de dezvoltare și divertisment pentru copii.

 • Locul unde visele au prins culori, după 30 de ani de așteptare Mar 19, 2018

  Până mai ieri, 35 de copii din satul Balabanu, raionul Taraclia, indiferent de vârstă și de limba vorbită, se înghesuiau într-o odaie mică, în condițiile în care norma prevede maximum 20 într-o grupă. Acum, cu susținerea UE, grădinița a fost complet reabilitată, iar copiii au parte de condiții mai bune de educație.

 • Sprijin european: un tânăr din Tiraspol produce dispozitive inedite pentru încărcarea telefoanelor mobile Mar 16, 2018

  Și încărcătorul de telefon mobil poate fi piesă de decor, dacă a trecut prin atelierul lui Ivan Hodacovschi, un tânăr din Tiraspol, care s-a lansat în afaceri datorită unui grant european. Fiecare dispozitiv are un design unic, fiind sculptat în lemn sub diferite forme, una mai ingenioasă ca alta. Afacerea a fost lansată cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

 • Consiliera care sparge normele în școală: „Băieții pot croșeta și fetele pot sculpta, dacă asta își doresc” Mar 7, 2018

  Svetlana Mantea a participat la concurs și a obținut funcția de director de școală. Atunci, ea a început să încurajeze elevii și elevele, profesorii și părinții să înfrunte stereotipurile de gen în educație, deschizând oportunități noi pentru fete și băieți.

 • Grădinița „Poienița” din oraşul Cornești a trecut la energia verde datorită asistenţei Uniunii Europene Feb 12, 2018

  Această iarnă este diferită pentru locuitorii orăşelului Corneşti. Copiii lor nu mai îngheaţă de frig şi nici nu inhalează fumul de la cărbunele folosit ani de zile pentru încălzirea grădiniţei. Comunitatea a decis să renunţe la sistemul vechi de încălzire în favoarea unuia modern şi ecologic.

 • Un pod care leagă "două maluri ale Nistrului" a fost reparat în totalitate, cu sprijinul UE Feb 8, 2018

  Un pod modern, construit din fonduri europene, a pus capăt problemelor cu care se confruntau de ani buni locuitorii satelor Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, și Proteagailovca, o suburbie a orașului Bender.

 • În „cel mai mare sat din Europa": o mamă singură crește o afacere profitabilă din etno-turism Dec 8, 2017

  Ana Statova, mamă singură cu doi copii, a devenit recent o celebritate în UTA Găgăuzia. Vestea despre complexul turistic tradițional „Gagauz Sofrasi”, construit în stil găgăuz în satul Congaz, s-a răspândit rapid. Numit ambițios „cel mai mare sat din Europa", Congazul se mândrește cu un complex ce reproduce atmosfera și farmecul caselor tradiționale țărănești: sobe cu lejancă, ferestre mici de lemn, păretare și covoare tradiționale din lână naturală.

 • Buckwheat and almonds are the new raw materials for Moldovan briquettes Dec 5, 2017

  Energia regenerabilă este deocamdată singura oportunitate pentru Republica Moldova de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu energie și de a-și spori securitatea energetică.

 • „Acum spun: Voi lupta pentru drepturile mele!” Nov 29, 2017

  Ecaterina este una din cele 15 persoane care au făcut un stagiul de șase luni la ONU în Moldova în cadrul unui program de stagii de diversitate pentru persoanele cele mai vulnerabile la încălcarea drepturilor omului și, prin urmare, insuficient reprezentați pe piața națională și internațională a muncii.

 • Pastila pentru viață Nov 22, 2017

  Deșteptătorul „o trezește” pe Elena de șase ori pe zi. Așa se întâmplă de patru ani, de când a aflat că este seropozitivă. „Mă tem la nebunie să nu uit să iau la timp medicamentele antiretrovirale. De aceea setez orele la care trebuie să-mi beau pastila la două deșteptătoare, dar și la telefonul mobil. Mult timp n-am crezut și nici acum nu mă pot împăca cu gândul că infecția a fost transmisă de la bărbatul în care aveam cea mai mare încredere”, ne spune Elena, o femeie de 32 de ani, din orașul Chișinău.

 • Olga Berdeu: „Sunt diferită, dar aceasta nu înseamnă că ar trebui să fiu condamnată” Nov 15, 2017

  Olga Berdeu este o femeie cu dizabilități de 50 de ani din Chișinău, R. Moldova, și a participat în cadrul Programului de consolidare a participării în politică și în viața civică a femeilor cu dizabilități din R. Moldova „Avem abilități - dorim posibilități!”

 • Energia verde ajunge la grădinița „Lăstărel” din Făleşti Nov 6, 2017

  Iarna aduce căldură și confort termic pentru cei 140 de copii de la grădinița „Lăstărel” din orașul Fălești, care beneficiază de apă caldă de la colectoare solare și căldură de la energia din biomasă datorită investiţiilor Uniunii Europene.