MESAJ DE ZIUA MONDIALĂ A APEI

22 martie 2019 - Apa este vitală pentru supraviețuire și, alături de salubritate, contribuie la protejarea sănătății publice și a mediului. Organismele, orașele și industriile, agricultura și ecosistemele depind de toate acestea.

Apa este un drept al omului. Nimănui nu trebuie să i se refuze accesul. Această Zi Mondială a Apei este menită să susțină acest drept pentru toți, fără a exclude pe nimeni.

Astăzi, 2,1 miliarde de oameni trăiesc fără apă sigură din cauza unor factori precum statutul economic, sexul, etnia, religia și vârsta. Cererea crescândă, combinată cu un management slab, au sporit tensiunile în multe părți ale lumii. Schimbările climatice amplifică dramatic presiunea. Până în anul 2030, aproximativ 700 de milioane de oameni din întreaga lume ar putea fi strămutate din cauza unui deficit acut de apă.

Trebuie să încurajăm cooperarea pentru a aborda criza mondială a apei și pentru a ne consolida rezistența la efectele schimbărilor climatice, pentru a asigura accesul tuturor la apă, în special pentru cei mai vulnerabili. Aceștia sunt pași vitali către un viitor mai pașnic și prosper. Pe măsură ce ne străduim să realizăm Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, trebuie să evaluăm resursele de apă și să asigurăm managementul lor incluziv, fiindcă trebuie să protejăm și să folosim această resursă vitală în mod durabil, în beneficiul tuturor.