MESAJUL CU OCAZIA ZILEI MONDIALE DE COMBATERE A SIDA

01 decembrie 2018. La treizeci de ani de la prima Zi Mondială de Combatere a SIDA, răspunsul nostru pentru a preveni HIV se află la o răscruce. În ce direcție o vom lua va defini și cursul epidemiei - dacă eliminăm SIDA până în 2030 sau dacă generațiile viitoare vor continua să suporte povara acestei boli devastatoare.

Peste 77 de milioane de persoane au HIV, iar peste 35 de milioane au murit de o boală legată de SIDA. Au fost înregistrate progrese uriașe în diagnosticare și tratament, iar prin eforturile de prevenire milioane de noi infecții au fost evitate.

Cu toate acestea, ritmul progresului nu corespunde ambițiilor globale. Numărul cazurilor noi de infecții cu HIV nu scad suficient de repede. Unele regiuni rămân în urmă, iar resursele financiare sunt insuficiente. Stigma și discriminarea continuă să descurajeze, în special bărbații homosexuali și alți bărbați care au relații sexuale cu bărbații, lucrătorii sexului comercial, persoanele transgender, persoanele care injectează droguri, deținuții și migranții, precum și tinerele și fetele adolescente. Mai mult ca atât, o persoană din patru care trăiesc cu HIV nu știu că au virusul, ceea ce îi împiedică să ia decizii informate cu privire la prevenirea, tratamentul și alte servicii de îngrijire și asistență.

Încă nu e prea târziu - pentru testarea pentru HIV la o scară mai mare; pentru a permite mai multor persoane să acceseze tratamentul; pentru a mări resursele necesare pentru prevenirea noilor infecții; pentru a curma stigmatizarea. În această situație critică, trebuie să ne îndreptăm spre calea corectă de urmat.