MESAJUL CU PRILEJUL ZILEI INTERNAŢIONALE A STOPĂRII IMPUNITAŢII CRIMELOR ASUPRA JURNALIŞTILOR

2  noiembrie 2017.  În ultimele săptămâni, o renumită jurnalistă de investigație a fost ucisă de o bombă capcană plasată în mașină; un alt jurnalist a fost dezmembrat în timp ce investiga acest caz; la fel, un fotojurnalist a fost găsit mort după ce a fost forțat să își părăsească locuința sub amenințarea unei arme de foc.

Din 2006 până în 2016, 930 de jurnaliști și angajați din media au fost uciși. Mii de alte persoane se confruntă zi de zi cu hărțuirea sexuală, intimidarea, detenția și relele tratamente.

Impunitatea sfidătoare însoțește de cele mai multe ori infracțiunile. În nouă din zece cazuri, autorii niciodată nu apar în fața justiției.

Atunci când jurnaliștii sunt vizați, societățile în ansamblu plătesc un preţ amar. Știrile care nu se publică – care reflectă corupția, conflictele de interese, traficul ilegal - sunt tocmai acele informații pe care publicul trebuie să le cunoască.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Consiliul de Securitate și Consiliul pentru Drepturile Omului au condamnat toate atacurile împotriva jurnaliștilor și au solicitat asigurarea siguranței acestora.

Sistemul Organizației Națiunilor Unite a aprobat, de asemenea, un Plan de Acțiuni privind Siguranța Jurnaliștilor și Problema Impunității.

Ne angajăm să contribuim la crearea unui mediu în care jurnaliștii vor putea îndeplini activitatea lor esențială. Ne propunem să mobilizăm întreg sistemul ONU pentru a propune măsuri concrete pentru intensificarea eforturilor noastre de a spori siguranța jurnaliștilor și a angajaților din media.

De Ziua Internațională a Stopării Impunității Crimelor asupra Jurnaliștilor, fac apel pentru dreptate - în memoria tuturor jurnaliștilor uciși și pentru recunoașterea importanței mass-media libere și independente în avansarea dezvoltării și a păcii.