MESAJ CU OCAZIA ZILEI INTERNAȚIONALE A FEMEILOR 2019

Egalitatea între femei și bărbați și drepturile femeilor sunt esențiale pentru progresul global pe dimensiunile păcii și securității, drepturilor omului și dezvoltării durabile. Putem să restabilim încrederea în instituții, să reconstruim solidaritatea globală și să valorificăm avantajele diferitelor perspective doar prin remedierea nedreptăților istorice și promovarea drepturilor și demnității tuturor oamenilor.

În ultimele decenii, am înregistrat progrese remarcabile în ceea ce privește drepturile femeilor și asumarea unor roluri de conducere de către femei în anumite domenii. Însă, aceste victorii sunt departe de a fi complete sau consecvente – ele au declanșat deja o reacție îngrijorătoare din partea patriarhalismului înrădăcinat.

Egalitatea de gen ține în mod fundamental de putere. Trăim într-o lume dominată de bărbați, cu o cultură dominată de bărbați. Doar atunci când vom percepe drepturile femeilor ca un obiectiv comun și o schimbare care este benefică pentru toți, vom începe să schimbăm echilibrul de forțe.

Creșterea numărului femeilor în funcții de decizie este esențială. La ONU, această prioritate este una personală și urgentă. Acum avem o paritate de gen în rândul celor care conduc echipele ONU în întreaga lume și numărul cel mai mare de femei în poziții de conducere pe care l-am avut vreodată. Vom continua să avansăm pe baza acestui progres.

Însă, femeile încă se confruntă cu obstacole majore în accesarea și exercitarea puterii. După cum a constatat Banca Mondială, doar șase economii ale lumii oferă femeilor și bărbaților drepturi legale egale în domeniile care le afectează activitatea. Și dacă tendințele actuale persistă, vor fi necesari 170 de ani pentru a elimina diferențele economice dintre femei și bărbați.

Agendele naționaliste, populiste și de austeritate amplifică inegalitățile de gen prin politici care reduc drepturile femeilor și serviciile sociale. În unele țări, în timp ce ratele de omucideri în general scad, ratele de femicid cresc. În altele, vedem o diminuare a protecției juridice împotriva violenței domestice sau a mutilării genitale a femeilor. Știm că participarea femeilor face acordurile de pace mai durabile, însă chiar și guvernele care susțin aprig aplicarea acestei practici nu reușesc să-și transpună afirmațiile în acțiuni. Folosirea violenței sexuale ca tactică în conflicte continuă să traumatizeze persoane concrete și societăți întregi.

În acest context, trebuie să ne dublăm eforturile de a proteja și promova drepturile, demnitatea și rolurile de conducere ale femeilor. Nu trebuie să cedăm terenul câștigat timp de zeci de ani, ci trebuie să promovăm schimbări rapide și radicale.

Tema din acest an a Zilei Internaționale a Femeilor, „Gândește prin prisma egalității, construiește inteligent și inovează pentru a aduce schimbarea", vizează infrastructura, sistemele și cadrele normative care au fost construite în mare măsură conform culturii definite de bărbați. Trebuie să găsim modalități inovatoare de a modifica modul în care vedem lumea în care trăim și a o reconstrui, astfel încât aceasta să funcționeze pentru toți. Femeile cu putere de decizie din domenii precum designul urban, transportul și serviciile publice pot spori accesul femeilor, pot preveni hărțuirea și violența și pot îmbunătăți calitatea vieții fiecăruia.

Acest lucru se aplică în egală măsură și viitorului digital care este deja aproape. Inovația și tehnologia reflectă oamenii care le creează. Subreprezentarea și lipsa de retenție a femeilor în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei, matematicii și designului ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru toți.

Luna trecută, în Etiopia, m-am familiarizat cu "African Girls Can Code" (Fetele din Africa pot face programare), o inițiativă care contribuie la depășirea diferențelor de gen în domeniul digital și la instruirea liderilor tehnologiilor de mâine. Am fost încântat să văd energia și entuziasmul pe care aceste fete le-au adus proiectelor lor. Programe ca acesta nu doar că dezvoltă abilități; ele pun la îndoială stereotipurile care limitează ambițiile și aspirațiile fetelor

În această Zi Internațională a Femeilor, vă îndemn să luăm toate măsurile necesare pentru ca femeile și fetele să poată modela politicile, serviciile și infrastructura care au impact asupra vieții noastre, a tuturor. De asemenea, vă îndemn să sprijinim femeile și fetele care elimină barierele, pentru a crea o lume mai bună pentru noi toți.