MESAJ DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ PENTRU CONȘTIENTIZAREA PERICOLULUI REPREZENTAT DE MINELE ANTIPERSONAL ȘI ASISTENȚĂ ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA ACESTORA

4 Aprilie 2017. În lumea de astăzi, conflictele se înmulțesc și devin din ce în ce mai interconectate.

Cel mai tulburător este faptul că mai multe părți aflate în conflict țintesc cu nerușinare persoanele civile și demonstrează lipsă de respect pentru dreptul internațional umanitar.

Dispozitivele explozive improvizate omoară și rănesc mii de persoane civile anual.

Aceste dispozitive periculoase sunt ascunse în case și școli, terorizând populația locală.

În ultimii douăzeci de ani, Organizația Națiunilor Unite și partenerii săi au curățit zone imense de mine antipersonal și de vestigii explozive din perioada războaielor. Terenurile, care au fost cândva periculoase și neproductive, au fost returnate cetățenilor, oferindu-le posibilitatea reconstruirii comunităților lor. Eliminarea minelor de pe drumuri și de pe pistele de aterizare a facilitat accesul umanitar la persoanele nevoiașe.

Organizația Națiunilor Unite a acordat asistență medicală victimelor și a educat milioane de oameni cum să trăiască în condiții de siguranță în timpul conflictelor sau să suporte consecințele imediate ale acestora.

Noi, de asemenea, am instruit și angajat mii de bărbați și femei în lupta împotriva minelor, care sprijină și susțin pacea.

Eu le mulțumesc femeilor și bărbaților curajoși care sunt angajați în lupta împotriva minelor pentru a salva vieți.

Felicit Grupul coordonator inter-agenții de luptă împotriva minelor pentru abordarea bazată pe necesități și centrată pe oameni.

Aplaud Serviciul ONU de acțiune privind minele, care există de 20 de ani, pentru managementul, curajul și angajamentul pentru pace.

Pacea fără o luptă împotriva minelor este o pace incompletă.

Invit toate statele membre să păstreze acest subiect ca prioritate a agendei internaționale atunci când negociază pacea, atunci când se dorește prevenirea daunelor în timpul conflictelor și atunci când se acordă ajutor umanitar urgent în zonele de război.

Lupta împotriva minelor stabilește bazele unei recuperări și dezvoltări durabile.

Nimeni nu ar trebui să trăiască cu frica de a muri, chiar și după ce lupta se termină.