MESAJ DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ NELSON MANDELA

18 iulie 2017. Nelson Mandela continuă să inspire lumea prin exemplul său de curaj și compasiune, prin angajamentul său față de justiția socială și a culturii libertății și păcii.

Am avut onoarea să-l întâlnesc de mai multe ori pe Nelson Mandela, inclusiv în timpul tranziției Africii de Sud. De fiecare dată, am fost uimit de înțelepciunea lui, compasiunea și, mai presus de toate, de modestia lui.

Una dintre cele mai importante lecții pe care le putem învăța de la Nelson Mandela este că pentru a face progrese, trebuie să privim înainte, oricât de dificil nu ar fi.

Timp de 18 ani, Nelson Mandela a fost cunoscut ca deținutul nr. 46664. Dar el nu a devenit niciodată un prizonier al trecutului său. Condamnat la muncă grea și solitară pe Insula Robben, el s-a ridicat mai presus de suferință și umilință pentru a conduce țara și lumea noastră spre un viitor mai luminos.

El nu a cedat amărăciunii sau ostilității personale, ci a direcționat energia sa formidabilă spre realizarea viziunii sale a Africii de Sud ca țară pașnică, multietnică și democratică.

Nelson Mandela a spus odată că un sfânt ar putea fi definit ca un păcătos care continuă să încerce. Acesta este un mesaj puternic de speranță într-o lume guvernată de frică și cinism. Niciodată nu este prea târziu pentru a face față viitorului și de încerca din nou.

Astăzi, celebrând viață de servire a lui Nelson Mandela, cel mai bun tribut pe care noi îl putem plăti acestui om mare nu este în cuvinte sau în ceremonii, ci în acțiunile care îmbunătățesc lumea noastră.

Fiecare dintre noi poate face o diferență prin promovarea păcii, a drepturilor omului, dezvoltarea durabilă și a unei vieți demne pentru toți. Fiecare dintre noi poate fi inspirat de exemplul lui Nelson Mandela și de cuvintele sale faimoase: întotdeauna pare imposibil până la momentul când este realizat.

Să construim, bazându-ne pe moștenirea lui Nelson Mandela.