MESAJ DE ZIUA INTERNAŢIONALĂ DE CONŞTIENTIZARE A AUTISMULUI

2 aprilie 2017. De Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, vă îndemn să contribuim la schimbarea atitudinilor față de persoanele cu autism și recunoașterea drepturilor lor, ca cetățeni, care, ca și toți ceilalți, sunt îndreptățiți să ceară aceste drepturi și să ia decizii privind viețile lor, în conformitate cu voința și preferințele proprii. Să ne reînnoim promisiunea inclusă în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030 pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă și pentru a ne asigura că toate persoanele pot contribui ca membri activi la crearea unor societăți prospere și pașnice.

Potrivit Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, capacitatea legală și recunoașterea egală în fața legii sunt drepturi inerente de care se bucură și persoanele cu autism, în egală măsură cu ceilalți membri ai societății noastre.  

În exercitarea acestor drepturi și libertatea de a face propriile alegeri, să ne asigurăm că oferim persoanelor cu autism acomodarea și suportul necesar. Având acces la suportul de care au nevoie și pe care îl aleg, ei vor fi abilitați să facă față reperelor cheie din viața fiecărei persoane, ca de exemplu, să decidă unde și cu cine să locuiască, dacă să se căsătorească și să-și întemeieze o familie, ce tip de muncă să aleagă și cum să-și gestioneze finanțele.

Atunci când se bucură de oportunitatea egală pentru auto-determinare și autonomie, persoanele cu autism vor avea un impact pozitiv și mai puternic asupra viitorului nostru comun.