MESAJ CU OCAZIA ZILEI INTERNAȚIONALE A CORUPȚIEI

9 decembrie 2018. Corupția este prezentă în toate țările, bogate și sărace, nordice și cele de sud.

Este un atac asupra valorilor Organizației Națiunilor Unite.

Răpește societăți de școli, spitale și alte servicii vitale, îndepărtează investițiile străine și  națiunile de resursele lor naturale.

Aceasta subminează statul de drept și instigă crimele, cum ar fi traficul ilicit de persoane, droguri și arme.

Evaziunea fiscală, spălarea banilor și alte fluxuri ilicite deviază resursele foarte necesare pentru dezvoltarea durabilă.

Forumul Economic Mondial estimează că costul corupției este de cel puțin 2,6 trilioane de dolari - sau 5% din produsul intern brut global.

Potrivit Băncii Mondiale, întreprinderile și persoanele fizice plătesc în mită în fiecare an în valoare de peste 1 trilion de dolari.

Corupția produce mai multă corupție și încurajează o cultură corozivă a impunității.

Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției se numără printre principalele noastre instrumente de avansare a luptei.

Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 16 și țintele sale oferă, de asemenea, un model de acțiune.

Prin intermediul mecanismului de evaluare reciprocă al Convenției, putem colabora pentru a construi o bază de încredere și responsabilitate. Putem educa și împuternici cetățenii, vom promova transparența și vom consolida cooperarea internațională pentru a recupera activele furate.

Milioane de oameni din întreaga lume s-au dus să voteze în acest an cu corupția ca una dintre prioritățile lor de top. În Ziua Internațională Anti-Corupție, să luăm o poziție de integritate.