Mesaj de Anul Nou 2019

Dragi cetățeni ai lumii,

Vă doresc un an nou, fericit, pașnic și prosper.

Anul trecut, am emis o alertă, iar pericolele pe care le-am menționat încă persistă. Trăim vremuri tulburi, iar lumea noastră este supusă unui test de stres.

Schimbările climatice se desfășoară mai rapid decât noi.

Diviziunile geo-politice se aprofundează, iar conflictele devin tot mai greu de rezolvat.

Și un număr record de oameni se mută în căutarea siguranței și protecției.

Inegalitatea e în creștere. Și oamenii pun la îndoială o lume în care o mână de oameni dețin aceeași bogăție ca jumătate de omenire.

Intoleranța este în creștere.

Încrederea este în declin.

Însă, există și motive de speranță.

Discuțiile referitoare la Yemen au creat o șansă pentru pace.

Acordul semnat la Riad în septembrie între Etiopia și Eritreea a atenuat tensiunile de lungă durată și a adus perspective mai bune unei întregi regiuni.

Acordul dintre părțile implicate în conflictul din Sudanul de Sud a revigorat șansele pentru pace, aducând mai mult progres în ultimele patru luni decât în ultimii patru ani.

Organizația Națiunilor Unite a reușit să adune țările la Katowice pentru aprobarea Programului pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Acum trebuie să amplificăm ambiția pentru a înfrânge această amenințare existențială.

E timpul să valorificăm ultima noastră șansă.

E timpul să oprim schimbările climatice necontrolate.

În ultimele săptămâni, Organizația Națiunilor Unite a supravegheat, de asemenea, acordurile globale privind migrația și refugiații, care vor ajuta la salvarea vieților și la depășirea miturilor dăunătoare.

Peste tot, oamenii se mobilizează în susținerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă,  proiectul nostru global pentru pace, dreptate și prosperitate, pe o planetă sănătoasă.

Lumea câștigă atunci când funcționează cooperarea internațională.

În 2019, Organizația Națiunile Unite va continua să unească oamenii pentru a construi poduri și pentru a crea spațiu pentru soluții.

Vom menține presiunea.

Și nu vom renunța niciodată.

În ajunul lui 2019, să rezolvăm problemele care ne amenință, să apărăm demnitatea umană și să construim un viitor mai bun, împreună.

Vă doresc un nou an liniștit și sănătos pentru dvs. și pentru familiile dumneavoastră.