Un nou studiu al OMS privind sănătatea și bunăstarea tinerilor din Europa arată că obezitatea continuă să crească

Un nou raport al OMS, lansat astăzi la Congresul european privind obezitatea din Portugalia, arată că numărul adolescenților obezi continuă să crească în multe țări din întreaga regiune europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„În pofida eforturilor susținute de combatere a obezității din copilărie, unul din trei adolescenți este încă supraponderal sau obez în Europa, cu cele mai mari rate înregistrate în țările sud-europene și mediteraneene. Ceea ce este deosebit de îngrijorător este faptul că epidemia este în creștere în țările din Europa de Est, unde ratele istorice au fost mai mici ", afirmă dr. Zsuzsanna Jakab, directorul regional pentru Europa al OMS. „Este nevoie de politici de anvergură pentru a atinge Obiectivul de Dezvoltare Durabilă privind stoparea creșterii obezității în rândul copiilor și adolescenților. Guvernele trebuie să-și concentreze eforturile și să rupă acest ciclu dăunător ce trece din copilărie în adolescență și dincolo de acesta”.

O preocupare majoră de sănătate la nivel mondial

Obezitatea din copilărie este considerată una dintre cele mai serioase provocări ale sănătății publice din secolul XXI. Copiii obezi sunt expuși unui risc mai mare de diabet de tip 2, astm, dificultăți de somn, probleme musculo-scheletice și boli cardiovasculare în viitor, precum și riscului de a absenta de la școală, de a se confrunta cu probleme psihologice și de izolare socială.

Dr. Joao Breda, managerul Programului pentru nutriție, activitate fizică și obezitate din cadrul Biroului Regional pentru Europa al OMS, subliniază că acest lucru are consecințe grave care ajung departe în viitor: „Majoritatea tinerilor nu vor depăși obezitatea: aproximativ patru din cinci adolescenți care devin obezi vor continua să aibă probleme de greutate în calitatea lor de adulți. De fapt, aceștia vor duce la creșterea riscului de îmbolnăvire, stigmă și discriminare. Mai mult ca atât, natura cronică a obezității poate limita mobilitatea socială și susține ciclul de sărăcie și stare proastă a sănătății, atât de dăunător și care poate să se transmit de la o generație la alta”.

Raportul evidențiază inegalitățile persistente în ceea ce privește obezitatea în rândul tinerilor. În general, adolescenții mai tineri, băieții și cei care trăiesc în familii cu poziții socio-economice mai joase sunt mult mai predispuși de a fi obezi. Aceste constatări indică faptul că eforturile continue de promovare a sănătății și de prevenire a bolilor care vizează reducerea obezității din copilărie nu reușesc să ajungă în mod adecvat la aceste grupuri.

Acțiuni de prevenire pentru a inversa tendințele negative

Inițiativele și intervențiile în domeniul politicilor trebuie să vizeze adolescenții cu risc sporit în contextul familiilor, școlilor și comunităților în general și să acorde prioritate politicilor ce îmbunătățesc accesul tinerilor la o dietă sănătoasă. De asemenea, este nevoie de a îmbunătăți mediul urban astfel încât activitatea fizică să redevină parte a vieții de zi cu zi.

Versiunea integrală a raportului „Obezitatea în rândul adolescenților și comportamentele conexe: tendințe și inegalități sociale în Regiunea Europeană a OMS, 2002-2014” poate fi descărcată aici: http://www.euro.who.int/en/hbsc-obesity-report

Setul de materiale pentru mass media, inclusiv datele de ansamblu privind datele naționale, detaliile de contact ale conducătorilor cercetării și cifrele din raport se găsesc aici: http://bit.ly/2pjh3mg

Despre studiu

Cercetarea comună a OMS „Sănătatea adolescenților, factorii determinanți comportamentali și sociali” (The Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)) reprezintă un studiu trans-național inovativ, care de mai bine de 25 de ani servește drept o sursă de informare de neprețuit, ce oferă perspective clare despre nivelul bunăstării copiilor și adolescenților, comportamentele lor privind sănătatea și contextul social. Concluziile studiului au fost utilizate de OMS și multe alte instituții ca informații de bază ce au servit la elaborarea politicii în acest domeniu și realizarea activităților practice în diferite țări și regiuni ale Europei, fapt ce a contribuit la îmbunătățirea vieții a milioane de copii și adolescenți.

Raportul Obezitatea în rândul adolescenților și comportamentele conexe: tendințe și inegalități sociale în Regiunea Europeană a OMS, 2002-2014 prezintă cele mai recente tendințe în ceea ce privește obezitatea, obiceiurile alimentare, activitatea fizică și modul de viață sedentar din studiul HBSC și subliniază inegalitățile de gen și socio-economice din întreaga Regiune Europeană a OMS. Anterior, datele despre diferite tendințe erau prezentate separat, or, în raportul actual acestea au fost unificate cu scopul de a examina întregului diapazon al factorilor complecși ce influențează obezitatea din copilărie.

Coordonatorul Internațional al studiului HBSC este Dr. Jo Inchley (Universitatea din St Andrews, Regatul Unit (Scoția)) și managerul de date -  Dr. Oddrun Samdal (Universitatea din Bergen, Norvegia).