Sub-Secretarul General pentru Afaceri Politice, Edificare a Păcii și Operațiuni de Menținere a Păcii al ONU întreprinde prima sa vizită oficială în Moldova

În perioada 5-6 septembrie 2019, Sub-Secretarul General (SSG) pentru Afaceri Politice, Edificare a Păcii și Operațiuni de Menținere a Păcii al ONU, Miroslav Jenča, a întreprins prima sa vizită oficială în Republica Moldova.

Pe parcursul vizitei sale, dl Jenča a avut mai multe întrevederi, inclusiv cu Președintele Igor Dodon, Prim Ministrul Maia Sandu, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și Vice-Prim Miniștri Andrei Nastase și Vasile Șova. Au avut loc, de asemenea, întâlniri cu reprezentanții societății civile și comunitatea ambasadorilor.

SSG Jenča a felicitat Guvernul pentru soluționarea pașnică a crizelor politice recente. El a salutat angajamentul Guvernului de a lupta împotriva corupției și de a implementa reforme complicate, inclusiv în domeniul justiției. Națiunile Unite este pregătită să ofere suport Guvernului în acest
proces. ”Alegeri pașnice, transparente și libere sunt importante pentru a continua procesul de consolidare a democrației în țară.” a spus SSG Jenča, referindu-se la alegerile locale care urmează să se desfășoare la 20 octombrie 2019.

SSG Jenča a reconfirmat suportul ONU pentru procesul de negociere, facilitat de OSCE, în format 5+2 și a salutat semnalele pozitive, inclusiv din regiune, care ar putea conduce spre un progres în definirea soluției pentru conflictul de lungă durată.

Organizația Națiunilor Unite este pregătită să continue cooperarea multilaterală cu și pentru susținerea Moldovei în procesul de implementare al Agendei 2030. Părțile au făcut schimb de păreri cu privire la continuarea dezvoltării în domeniul egalității de gen și respectării drepturilor omului. De asemenea, s-a discutat despre pregătirile pentru sesiunea 74-a a Adunării Generale, ce urmează să aibă loc, cu accentul pe schimbarea climei, obiectivele de dezvoltare durabilă și diplomație preventivă.

Miroslav Jenča este Sub-Secretarul General pentru Europa, Asia Centrală și America în cadrul noului Departament ONU pentru Afaceri Politice și Edificare a Păcii și Operațiuni pentru Pace.

Timp de 27 de ani, Națiunile Unite în Moldova colaborează strâns cu partenerii naționali și internaționali și asumând-și angajamentul de a susține Moldova în atingerea obiectivelor prioritare de dezvoltare în cadrul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și în realizarea viziunii sale de a
deveni o țară europeană prosperă și modernă.