Tinerii din Moldova asociază voluntariatul cu prietenia și ajutorul oferit altor oameni potrivit unui sondaj recent U-Report

Astăzi, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională a Voluntarilor. În Moldova, această zi este marcată cu sprijinul Oficiului Coordonatorului Rezident al ONU, UNICEF și în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova.

Pentru tinerii din Moldova, voluntariatul înseamnă experiență, oameni noi și timp de calitate, dar și o creștere personală și profesională.

UNICEF a folosit tehnologia U-Report pentru a a afla ce știu tinerii despre voluntariat. Circa 2500 de respondenți au fost implicați în mai multe sondaje de-a lungul anului. Rezultatele arată că majoritatea respondenților - 80% - au auzit despre Ziua Internațională a Voluntarilor. Mai mult de 85% cred că voluntariatul poate contribui la viitoarea lor angajare în câmpul muncii, în timp ce marea majoritate - 95%, consideră că voluntarii pot contribui în mare măsură la construirea unor comunități durabile. În plus, tinerii ar dori să devină voluntari în cadrul unor programe formale: 88% sunt interesați de programul Erasmus +, iar 82% ar dori să devină voluntari în cadrul unor organizații de tineret. Aproximativ 15% dintre respondenți consideră că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării trebuie să fie promotorul principal al voluntariatului.

Voluntarii contribuie la viețile comunității pe timp de criză, dar sunt și o forță importantă care se poate mobiliza pentru a face față crizelor viitoare. Voluntariatul contribuie la solidaritatea socială: oamenii acționează împreună pentru a reduce impactul dezastrelor naturale, crizelor economice și a șocurilor politice.

Dacă toți voluntarii lumii ar fi o țară - "Voluntaria" – aceasta ar fi a cincea cea mai mare forță de muncă la nivel global. Există peste un miliard de oameni din întreaga lume care dedică timp și efort pentru a salva vieți și pentru a-i ajuta pe alții.

Alăturați-vă campaniei noastre din acest an, cu genericul ”Voluntarii construiesc comunități durabile”, utilizând hashtagurile #resilient și # IVD2018!

Despre Ziua Internațională a Voluntarilor

Ziua Internațională a Voluntarilor este sărbătorită în fiecare an la 5 decembrie pentru a recunoaște și a celebra contribuțiile voluntarilor din întreaga lume la cauza păcii și a dezvoltării. Tema din acest an - "Voluntarii construiesc comunități durabile" - va recunoaște voluntarii din întreaga lume - cu un accent deosebit pe voluntarii comunităților locale - care contribuie la creșterea durabilității comunităților împotriva dezastrelor naturale, a stresului economic și a șocurilor politice.

Despre programul Națiunilor Unite pentru Voluntari

Programul Organizației Națiunilor Unite pentru Voluntari este organizația ONU care promovează voluntariatul pentru a sprijini pacea și dezvoltarea în întreaga lume, contribuind la pace și dezvoltare prin mobilizarea voluntarilor, promovarea voluntariatului la nivel global și încurajarea partenerilor de a integra voluntariatul în programele de dezvoltare. Viziunea organizației este o lume în care voluntariatul este recunoscut, ca fiind o modalitate pentru toți oamenii de a realiza pacea și dezvoltarea prin eradicarea simultană a sărăciei și reducerea semnificativă a inegalităților și a excluziunii sociale.

Despre U-Report

U-Report este un instrument digital pentru monitorizarea socială în timp real, care încurajează dezvoltarea comunității prin intermediul rețelelor sociale. Platforma U-Report este prezentă în peste 50 de țări, inclusiv în Moldova. Ea are peste patru milioane de utilizatori la nivel global, 35% dintre U-Reporteri fiind adolescenți și tineri cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani. În Moldova există aproximativ 2500 de U-Reporteri. Oricine poate deveni U-Reporter urmând contul U-Report Moldova pe Facebook, Twitter și Viber.