Femeile migrante își unesc forțele și creează Mișcarea Femeilor Migrante

Peste 60 de femei cu experiența migrației și-au unit forțele și au creat Mișcarea Femeilor Migrante. Scopul lor este să se implice mai activ în colaborarea cu autoritățile și în dezvoltarea țării, precum și să militeze pentru drepturile lor.

Conform statisticilor, majoritatea migranților din Moldova sunt femei. Ele contribuie anual cu peste 700,000 de euro, ceea ce reprezintă 10% din Produsul Intern Brut (PIB).

Zadic Alisa a muncit patru ani în Italia și când a devenit însărcinată, a decis să se întoarcă în Moldova. „Dacă vrei, dacă lupți, poți trăi bine și aici”, își argumentează decizia Alisa. Mișcarea Femeilor Migrante, în opinia sa, este una care oferă impuls femeilor să lupte pentru drepturile sale, „în viitor, voi continua să mă implic în acțiunile mișcării”.

 „Mereu am crezut că femeile au potențial de a schimba lumea, mai ales femeile care vin cu experiență, cunoștințe din afară. Și femeile care se susțin una pe alta ele pot foarte bine conlucra”, spune Nicoleta Apostol, președinta Mișcării Femeilor Migrante.

„Urmează să ne axăm pe cele patru obiective principale pe care le avem și ne dorim să inițiem colaborări cu alte mișcări de femei migrante din afara țării. De exemplu, știu că grupul femeilor din Filipine sunt factori de decizie în hotărâri de guvern. La final, vrem să devenim și noi o forță în deciziile care se iau la nivel național ce privesc femeile migrante”, a adăugat Nicoleta Apostol.

Printre prioritățile identificate de Mișcarea Femeilor Migrante sunt transferarea pensiilor, recunoașterea diplomelor de studii, integrarea mai ușoară a copiilor reveniți de peste hotare în școlile din Moldova, și altele.

Crearea Mișcării Femeilor Migrante a fost facilitată în cadrul proiectului „Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante”, implementat de UN Women în strânsă colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Biroul pentru Relații cu Diaspora, și alți parteneri.

La evenimentul de încheiere a acestui proiect, care a avut loc pe 27 ianuarie 2017 în Chișinău, au fost trecute în revistă realizările din ultimii trei ani din domeniul protejării drepturilor persoanelor migrante:

Printre rezultate se numără:

  • Susținerea creării Mișcării Femeilor Migrante și instruirea a peste 150 de femei în domenii ce țin de drepturile omului și de muncă, și consolidarea capacităților de comunicare și leadership
  • Reprezentanții și reprezentantele statului pot lua decizii mai bune datorită platformei de comunicare create și dialogului deschis între ei/ele și femeile migrante
  • Alinierea legislației naționale în conformitate cu prevederile internaționale în domeniul migrației, muncii, și prevenirii traficului de ființe umane, în special prevederile Convenției asupra eliminării tuturor formelor de discriminare față de femei (CEDAW, recomandarea 26)
  • Implicarea femeilor migrante în procesul de co-creare a noului Plan de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2017-2019
  • Desfășurarea campaniei „Migrația femeii merită văzută cu alți ochi” prin care a fost promovată contribuția enormă a femeilor migrante în dezvoltarea societății

„Migrația și dezvoltarea sunt interdependente. Migranții pot contribui și contribuie la dezvoltarea țării. Eu mă bucur că prin acest proiect s-a reușit sa se promoveze modelul pozitiv al migrației și femeile care au deschis afaceri și au reușit să susțină familia și comunitatea”, a notat Anastasia Oceretnîi, vice-ministră,  Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Olga Coptu, șefa Biroului pentru Relații cu Diaspora a menționat în cadrul evenimentului: „Din păcate nu putem schimba proporțiile migrației care deja a avut loc și care a afectat practic fiecare familie. În continuare, ne vom concentra asupra susținerii persoanelor revenite.”

„UN Women va continua parteneriatele stabilite în cadrul acestui proiect și vom continua să susținem femeile migrante și promovarea drepturile lor”, a notat Ulziisuren Jamsran, reprezentanta de țară, UN Women.

„Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante” este un proiect internațional implementat de UN Women și alți parteneri și finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul s-a desfășurat în 3 țări: Mexic, Filipine și Moldova. În Moldova acest proiect a fost implementat de UN Women în strânsă colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Biroul pentru Relații cu Diaspora, și alți parteneri.