„Nimic pentru noi, fără noi!” – incluziunea este esențială în asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități

Eliminarea barierelor pentru a crea o societate incluzivă şi accesibilă pentru toţi -  este tema în jurul căreia în jur de 100 de persoane inclusiv autorități, organizații non-guvernamentale, parteneri de dezvoltare și persoane cu dizabilități au discutat în cadrul unei conferințe naționale dedicate drepturilor persoanelor cu dizabilități. Ei au vorbit despre accesibilitatea fizică și informațională a persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova, au prezentat progresele în promovarea dreptului persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale la trai în comunitate și dreptul acestora la angajare în câmpul muncii.

”Principiul de baza al Convenției ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități este - Nimic pentru noi, fara noi! Asta înseamnă că la nivel de toate procesele, de toate deciziile care au loc în stat trebuie să fie implicate persoanele cu dizabilităţi. Urmând acest principiu am organizat o conferință națională, care este despre, pentru și cu implicarea persoanelor cu dizabilități. Numai fiind implicați direct în toate procesele de luare a deciziilor, se vor produce schimbările adevărate, iar reformele din domeniu vor fi într-adevar eficiente și utile” a spus Cornelia Adeola, consultantă în drepturile persoanelor cu dizabilități la Oficiul ONU pentru drepturile omului din Moldova.

Pe lângă promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități evenimentul a avut drept scop și evidențierea companiilor ce practică angajarea persoanelor cu dizabilități, dar și încurajarea altor angajatori să-și schimbe practicile existente în acest fel contribuind la realizarea dreptului la muncă și angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități.

Câștigătorii “Galei RemarcAbilitatea” 2017 au devenit 4 companii care au primit distincții după următoarele categorii: Angajatorul remarcabil pentru adaptarea rezonabilă a locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități; Angajatorul remarcabil pentru angajarea persoanelor cu dizabilități prin angajare asistată; Angajatorul remarcabil pentru angajarea celor mai multe persoane cu dizabilități și Antreprenor remarcabil, persoană cu dizabilități, care a inițiat o afacere și a creat locuri de muncă pentru alte persoane cu dizabilități.

”Statul trebuie să asigure oricărei persoane  cu dizabilităţi recunoașterea capacității juridice în egală măsură cu ceilalți, în toate domeniile vieţii, inclusiv în exercitarea dreptului la muncă. În lipsa unor mecanisme de stimulare financiară a agenților economici, pentru a asigura  angajarea persoanelor cu dizabilități, Centrul de Asistență Juridică pentru Persoabne cu Dizabilități  și partenerii săi, prin intermediul Galei RemarcAbilitatea, își propun să ofere recunoștință publică companiilor care angajează în cîmpul muncii persoane cu dizabilități. Prin acest eveniment, dorim să evidențiem agenții economici  care remarcă abilitatea persoanelor cu dizabilități” a spus Vitalie Meșter, director executiv al Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități.   

Amintim că în perioada 21-22 martie 2017 la Geneva, Moldova a raportat la ONU despre cum respectă drepturile persoanelor cu dizabilități. Membrii Comitetului ONU au apreciat progresele înregistrate de țara noastră în asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și s-au arătat interesați de  nivelul de implicare al persoanelor cu dizabilități în elaborarea strategiilor și politicilor, accesibilitatea serviciilor și infrastructurii, combaterea discriminării și a stereotipurilor, dezinstituționalizarea copiilor și persoanelor cu dizabilități, precum și despre situația fetelor și femeilor cu dizabilități. Au fost abordate și problemele ce țin de capacitatea legală a persoanelor cu dizabilități.

În Republica Moldova locuiesc în jur de 187, 000 persoane cu dizabilități. Potrivit estimărilor, în jur de 5,000 de persoane cu dizabilități sunt lipsite de capacitate juridică, iar 600 dintre acestea au fost lipsite în perioada 2012-2017, după ratificarea Convenției. Doar 186 din cele peste 2000 de persoane cu dizabilități din instituțiile rezidențiale au fost dezinstituționalizate.