6 proiecte de cooperare UE - ONU, menite să îmbunătățească viața oamenilor, inspiră vizitatorii Orăşelului European

Pe 13 mai, vizitatorii Orăşelului European din centrul Chișinăului au avut posibilitatea de a comunica, participa la activităţi interactive și afla mai multe despre cele 6 proiecte implementate de Organizația Națiunilor Unite și finanțate de Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite cooperează pentru a sprijini Republica Moldova în realizarea priorităților sale de dezvoltare. Această colaborare reflectă o relație globală largă între Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite, care acoperă diverse aspecte, de la dezvoltare la schimbările climatice, drepturile omului, lupta împotriva corupției și a criminalității.

Ca rezultat al acestei cooperări, oamenii și comunitățile din Republica Moldova beneficiază acum de un set diversificat de programe și proiecte, finanțate de Uniunea Europeană și implementate de Organizația Națiunilor Unite. Șase dintre acestea au fost prezentate duminică, în cadrul Orășelului European organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova:

  • Susținerea măsurilor de promovare a încrederii (PNUD), are scopul de a construi încrederea între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, astfel încât aceștia să coopereze mai eficient și să conlucreze pentru a-și îmbunătăți viața. Pentru a atinge acest obiectiv, programul este orientat spre implicarea autorităților publice locale, organizațiilor societății civile, a comunităților de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului în activități comune privind modernizarea infrastructurii și dezvoltarea afacerilor
  • Construcția punctului de trecere a frontierei de stat operat în comun Palanca pe teritoriul Republicii Moldova (PNUD), al cărui obiectiv de bază este construcţia punctului de trecere a frontierei operat în comun Palanca, pe teritoriul Republicii Moldova. Noul punct va respecta toate standardele și principiile europene şi asigurarea condițiilor mai bune pentru companii și comerț, facilitarea fluxului de pasageri și a bunurilor peste frontieră într-un mod mai sigur, mai transparent respectând principiile de gen, astfel contribuind la stabilizarea şi dezvoltarea continuă a regiunii. Proiectul va avea impact şi asupra unui obiectiv mai larg, și anume o “frontieră mai sigură și deschisă” între Ucraina și Republica Moldova. Impactul pe termen lung este de a contribui la consolidarea relațiilor de bună vecinătate, precum și la facilitarea comerţului și fluxurilor migratorii între cele două state.
  • Proiectul Energie şi Biomasă în Republica Moldova (PNUD), contribuie la producerea sigură, competitivă și durabilă a energiei din biomasă, cea mai viabilă şi accesibilă sursă de energie regenerabilă în Republica Moldova. Proiectul a pus temelia dezvoltării sectorului bioenergetic în R. Moldova, racordând sute de instituţii publice la sisteme de încălzire pe biomasă, oferind suport financiar pentru lansarea a zeci de afaceri de producere a biocombustibilului şi valorificare a biomasei, precum şi oferind platformă continuă de instruire în gestionarea noilor tehnologii verzi.
  • Programul “Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia şi Taraclia” (PNUD), își propune să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul stimulării dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu. Programul SARD desfășoară activități pentru dezvoltarea inițiativelor antreprenoriale locale, abilitarea comunităților, renovarea obiectelor de infrastructură și promovarea cooperării intercomunitare în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia.
  • Proiectul „Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante” (UN Women), a contribuit la promovarea și protejarea drepturilor femeilor migrante la toate etapele migrației, precum și la crearea Mișcării Femeilor Migrante din Moldova prin care femeile și-au unit forțele pentru a fi mai protejate și a contribui la dezvoltarea locală.
  • Susținerea implementării componentei de migrație și dezvoltare a Parteneriatului de Mobilitate UE-Moldova și valorificarea beneficiilor acestuia pentru locuitorii regiunii transnistrene a Republicii Moldova (OIM), cu scopul de a susţine implementarea componentei de migraţie şi dezvoltare a Parteneriatului de Mobilitate UE-Republica Moldova, pentru a minimiza efecte negative ale migraţiei şi valorifica beneficiilor migrației în scop de dezvoltare, precum și extinde beneficiile Parteneriatului de Mobilitate în regiunea transnistreană pentru a contribui la măsurile de consolidare a încrederii între malurile drept și stâng, prin reducerea presiunii sociale cauzate de conflictul nerezolvat dintre cele două societăți.

Standurile Organizaţiei Națiunilor Unite din Orăşelul European au delectat vizitatorii cu teste, dezbateri despre energia verde, chestionare, sesiuni foto, produse ale afacerilor create cu sprijinul UE.

Totodată, fiindcă celebrarea Zilei Europei la Chișinău a coincis cu Săptămâna Mondială a ONU a Siguranței Rutiere, vizitatorii au aflat mai multe despre problema vitezei excesive, care este principalul factor de risc și prima cauză a deceselor și traumatismelor rezultate în urma accidentelor rutiere, la un stand al A.O. „Automobil Club din Moldova” și Inspectoratului Național de Patrulare.