Comunicate de presă

SubscribeSubscribe
 • Primul centru din UTA Găgăuzia pentru asistenţa supravieţuitoarelor violenţei va fi deschis până la finele lui 2019 Aug 15, 2019

  În premieră, femeile din UTA Găgăuzia care suferă din cauza violenţei vor putea beneficia de adăpost şi asistenţă în cadrul unui centru care va fi deschis în regiune până la finele anului curent. Angajaţii centrului vor oferi consiliere psihologică, precum şi sprijin social şi juridic. Totodată, beneficiarele vor fi ajutate să îşi găsească un loc de muncă sau să îşi lanseze o afacere. Iniţiativa se înscrie într-un proiect implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare cu sprijinul Republicii Coreea.

 • PNUD oferă granturi pentru crearea bazinelor de stocare a apei din precipitații Aug 15, 2019

  Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Agenția Austriacă de Dezvoltare oferă suport financiar nerambursabil și asistență tehnică pentru crearea bazinelor de acumulare a apei din precipitații în localitățile rurale din raioanele Cantemir, Criuleni, Hîncești, Leova și Ungheni.

 • Mai puțin de 1% din cele 612 de secții de votare evaluate până acum sunt complet accesibile Aug 15, 2019

  Astăzi, 14 august 2019, Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova au prezentat rezultatele auditului privind accesibilitatea secțiilor de votare, eveniment care dă start campaniei „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”.

 • Cu sprijinul PNUD, planurile de acțiuni din Strategia Națională de Integritate și Anticorupție vor fi monitorizate de societatea civilă Aug 7, 2019

  Reprezentanți ai societății civile vor monitoriza cum autoritățile din nouă raioane și autonomia găgăuză implementează planurile de acțiuni prevăzute de Strategia Națională de Integritate și Anticorupție. Totodată, ONG-urile vor analiza cum sunt implementate planurile sectoriale anticorupție în domeniile educație, sănătate, achiziții publice, administrarea și deetatizarea proprietății publice, ordinea publică. Rezultatele monitorizări vor fi incluse în rapoarte de alternativă care vor fi prezentate autorităților, instituțiilor internaționale și publicului larg.

 • Granturi UE pentru intensificarea cooperării în domeniul afacerilor între malurile Nistrului Aug 5, 2019

  Uniunea Europeană oferă suport financiar nerambursabil/granturi pentru realizarea proiectelor de creare sau consolidare a platformelor de cooperare între asociațiile de afaceri și ONG-urile de pe ambele maluri ale râului Nistru.

 • Contracted militaries can also enjoy fourteen-day paternity leave Aug 5, 2019

  This news was very well received by the captain Alexandru Gancearuc from the Communications and Computers Center of the Main Staff of the National Army.

 • Republica Moldova implică migranții în dezvoltarea economică locală și creează servicii de reintegrare pentru cetățenii reveniți Aug 5, 2019

  35 de localități și 35 de structuri teritoriale pentru ocuparea forței de muncă sunt susținute de PNUD Moldova și Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare SDC în crearea unui model nou de dezvoltare economică locală, precum și în prestarea unor servicii calitative de angajare și reintegrare a migranților reveniți.

 • Tineri ambasadori ai integrităţii din Republica Moldova şi România s-au întrunit la o şcoală anticorupţie Jul 24, 2019

  30 de voluntari anticorupţie din Republica Moldova şi România au ales să îşi petreacă vacanţa la şcoala de vară „Tinerii împotriva corupţiei”, organizată în perioada 21-28 iulie, la Vadul lui Vodă. Ghidaţi de ofiţeri anticorupţie de la Chişinău şi Bucureşti, participanţii se vor familiariza cu mecanismele de prevenire şi combatere a corupţiei şi a practicilor ilegale. În paralel, ei vor lucra la elaborarea unor produse de comunicare prin care să promoveze integritatea în educaţie şi să combată practicile care generează corupţia în învăţământ.

 • Peste 150 de tineri din 17 partide politice participă la Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral Jul 24, 2019

  Astăzi, 19 iulie 2019, la Chișinău, a început cea de-a II-a ediție a Forumului Național al Tinerilor în Domeniul Electoral, eveniment organizat de Comisia Electorală Centrală (CEC), Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) Moldova. Forumul reunește peste 150 de participanți cu vârsta cuprinsă între 18 - 35 de ani, reprezentanți ai 17 organizații de tineret ale partidelor politice din Republica Moldova, care au acceptat invitația de a participa.

 • Doi arbori solari ce generează energie verde sunt instalați în capitală Jul 11, 2019

  Doi arbori solari ce generează energie electrică fotovoltaică sunt instalați în capitală. Lucrările de construcție sunt în toi, chișinăuienii urmând să beneficieze în curând de „serviciile arborilor inteligenți”. Ei își vor putea încărca gratis telefoanele mobile, calculatoarele, bicicletele electrice; vor avea acces la internet și se vor putea recrea la tulpina acestor copaci. Serile, copacii vor ilumina decorativ perimetrul datorită energiei acumulate ziua de la soare. Arborii solari vor fi supravegheați video non-stop. Inițiativa aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și este realizată în parteneriat cu Primăria mun. Chișinău.

 • Care este calitatea vieții în Chișinău? Jul 9, 2019

  Peste o mie de locuitori ai Chișinăului au descris calitatea vieții în capitală în cadrul unei cercetări desfășurate în perioada mai 2018 - aprilie 2019. Inițiativa aparține Laboratorelor de Inovații ale PNUD Moldova, MiLab și Green City Lab – și s-a desfășurat în parteneriat cu primăria municipiului Chișinău.

 • Angajatorii pot primi subvenții pentru angajarea persoanelor cu dizabilități și șomerilor din grupurile vulnerabile Jul 8, 2019

  Două programe de facilitare a ocupării șomerilor care necesită suport suplimentar pentru integrarea în câmpul muncii au fost lansate astăzi de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cu asistența proiectului ”Promovarea ocupării tinerilor” al Organizației Internaționale a Muncii (ILO).

 • Moldova Electro Maraton – prima expediţie de automobile electrice ia startul astăzi Jul 4, 2019

  Prima expediţie de automobile electrice a luat startul astăzi. 9 automobile de diferite mărci şi modele, dar cu propulsie 100% electrică, vor parcurge în următoarele 5 zile o distanță totală de cca 1.000 km fiecare.

 • „A fi în echipa polițiștilor pe biciclete înseamnă a fi mai aproape de oameni și a lăsa orașul să respire” Jul 3, 2019

  „Prin patrularea pe bicicletă, noi promovăm modul sănătos de viață. Pentru noi înseamnă foarte mult să fim alături de cetățeni, să reacționăm prompt la solicitările care de exemplu sunt în parcuri, unde accesul automobilelor de serviciu este mai restricționat. Deplasarea pe bicicletă ne permite să auzim orice foșnet, orice mișcare, orice gălăgie sau o simplă vorbă”, afirmă Marina Iordachi, comandanta plutonului de polițiști pe biciclete din municipiul Chișinău.

 • Tinerii cineaști au creat spoturi motivaționale pentru alegeri Jun 25, 2019

  Astăzi, 25 iunie 2019, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor Taberei Cineaștilor, laboratorul ideilor în domeniul electoral. Cele 7 echipe, a câte 3 membri, au ajuns la finalul competiției, creând spoturi motivaționale diferite și inovative.