Victor Izbaș, stagiar la PNUD: ,,Misiunea vieții mele este să dărâm stereotipurile”

Victor Izbaș are 24 de ani și timp de două luni, a făcut un stagiu de practică la PNUD, ca parte a unui program mai amplu ONU de sporire a accesibilității și diversității în instituție. La finalul acestei experiențe, l-am rugat să facă un bilanț al celor învățate și să reflecte asupra planurilor de viitor. A acceptat imediat, revenind cu plăcere la Casa ONU.

Într-un maiou cu inscripția ,,There are no limits” și tatuaj cu inscripția ,,Never too late”, optimist și dezinvolt, Victor ne-a spus că misiunea vieții sale e să dărâme stereotipurile. Deține de ceva timp certificat de practician în domeniul programării neuro-lingvistice, pe lângă diplomele de licență în contabilitate și teologie și un CV care abundă de participări în calitate de vorbitor și trainer la evenimente, precum și implicări în proiecte de sporire a incluziunii.

Victor, povestește-ne despre tine.

Sunt un băiat frumos, chipeș, știu să vorbesc și să mă fac ascultat. Atunci când vin în fața unui public cu un discurs motivațional, oamenii îmi urmăresc firul gândurilor și nu aruncă cu roșii în mine (râde). Îmi place să scot publicul din zona de confort, să stăpânesc emoții. În primul rând, e vorba de emoțiile personale. Când ții un discurs public sau ești trainer, ești ca la fitness, poți transpira mai tare ca la sport. E un amalgam de hormoni, ca un drog, un cocktail care te motivează să reușești să captezi atenția și să transmiți mesaje. E un schimb extraordinar de energie.

Nu am fost întotdeauna atât de deschis, acum pot ușor să povestesc despre momente personale, intime. Poate o să scriu și o carte autobiografică sau poate îmi lansez un blog. Cu cât te deschizi mai ușor lumii, cu atât e mai ușor să demontezi stereotipurile.

În copilărie sau adolescență, eram închis, taciturn, aveam prieteni neadecvați. După absolvirea școlii, am avut primul șoc la universitate, când dintr-o persoană populară am ajuns un necunoscut. Treptat, m-am implicat în alte activități, mi-am creat un cerc de prieteni, m-am ocupat de dezvoltarea mea personală și am început a avea o voce, aveam ce să spun. Îmi plac subiectele abstracte, filosofice. Astfel de discuții mă întrețin și mă motivează.

De ce ai decis să depui dosarul la programul de stagii al ONU?

Pentru că era în planul meu, ,,wunderlist-ul” meu pentru 2018. Am astfel de planuri detaliate de câțiva ani încoace. Pentru anul 2019, am formulat 37 de obiective. Le spun doar după ce le realizez, asta mă motivează. Alți oameni, dimpotrivă, simt necesitatea de a împărtăși public ce și-au propus.

Astfel, am depus dosarul și am trecut cu brio concursul. Vroiam foarte mult să înțeleg cum funcționează din interior sistemul ONU, mecanismele și procesele interne.

Care au fost responsabilitățile tale și relația cu colegii?

Fiind vorbitor de rusă, am avansat în a vorbi și înțelege româna, am mai multă încredere când comunic. Stând la recepție, de fiecare dată răspundeam inițial interlocutorului în română.

Am redactat scrisori, emailuri, am făcut traduceri și astfel mi-am îmbunătățit engleza, am contribuit la organizarea trainingurilor și altor evenimente, am susținut procese de arhivare. Am lucrat îndeaproape cu o mentoră, angajată a PNUD, care îmi dădea sarcini și mă ghida. Vedeam cum ea își făcea griji și era preocupată ca sarcina delegată să fie pe înțeles și empatia sa a contat mult pentru mine.

Pe de altă parte, lucram cot la cot cu alt stagiar, care era polul meu opus. Am învățat să comunic cu el, să mă adaptez stilului său de lucru.

Am simțit că la PNUD atmosfera e vie și dinamică, aidoma unui organism viu, colegii erau receptivi și învățau și ei cum să comunice cât mai firesc cu mine.

Ca utilizator de scaun cu rotile, am apreciat accesibilitatea spațiului de lucru și am oferit recomandări de îmbunătățire, de care cred că se vor ține cont. Una din sarcinile mele în timpul stagiului a fost să caut modele și bune practici de inscripții tactile pe ușile birourilor și butoanelor de urgență, misiune deloc ușoară. După aceasta, am fost implicat în comunicarea cu antreprenorul care a instalat respectivele plăci cu inscripții, ceea ce a fost o foarte bună lecție de negociere.

Nu în ultimul rând, am aflat mai multe despre drepturile omului, despre terminologia corectă când vorbești despre persoanele din grupuri sub-reprezentate.

Aceste două luni la PNUD au fost un test de rezistență pentru mine, pe care l-am trecut. Aceasta demonstrează că pot să îmi asum un loc de muncă cu normă întreagă și că am toate abilitățile necesare pentru a reuși. Uitându-mă în urmă, poate aș mai adăuga intensitate sarcinilor îndeplinite și aș face și mai multe.

Ce planuri ai? În ce măsură acest stagiu de practică te va ajuta?


Eu voi recomanda acest stagiu și altor persoane interesate. Referitor la planuri, poate voi depune dosarul pentru departamentul resurse umane al PNUD, când va fi vreo funcție vacantă și când voi avea experiența necesară.

Până atunci, mă văd vorbitor la evenimente inspiraționale gen TEDx, trainer, mentor. Vreau să scriu o carte despre mine sau să scriu periodic pe blogul personal, pe care îl voi crea atunci când momentul va veni în mod natural, de la sine, nu vreau să forțez nota, să mă simt obligat să fac asta.

Am idei și despre a lansa o afacere, una cu o dimensiune de responsabilitate socială. Mai rămâne să găsesc și resursele necesare.

Am multe planuri și ,,wunderlist-ul” meu mă ajută să îmi definesc prioritățile.

Acum fac un curs de perfecționare a limbii engleze, fac gimnastică acasă, pentru a mă menține în formă.

Îmi văd viitorul în Republica Moldova, deși nu exclud ideea plecării peste hotare, însă nu înainte de a mă realiza aici.

Toți au momente dificile, însă nu trebuie să ne scufundăm în ele. Eu știu că totul trece și din orice experiență înveți ceva și mergi înainte. Așa ajungi să fii tu însuți. Îmi amintesc că textul primului discurs rostit nu a fost scris de mine, ci de mama mea. Era un text minunat, însă nu l-am stăpânit. Acum, îmi scriu singur textele.

Organizația Națiunilor Unite în Moldova desfășoară din 2016 Programul de stagii pentru diversitate, destinat persoanelor din grupurile mai puțin reprezentate în echipa ONU. Stagiile, disponibile pentru persoanele din grupurile subreprezentate — cum ar fi minoritățile etnice, persoanele cu dizabilități, persoanele care trăiesc cu HIV, etc. — nu doar deschid noi oportunități, ci și contribuie la o mai bună incluziune socială.

Pe lângă acest Program, PNUD oferă oportunități de stagii pentru un grup restrâns de studenți remarcabili. Studenții din ultimul an de licență, masteranzii și absolvenții, cu condiția ca stagiul să aibă loc în primul an de la finalizarea studiilor de licență sau masterat, pot depune dosarul de participare on-line.