Susținem statisticile fiabile în era "post-adevărului": Moldova este prima țară care aplică Legea Generală privind Statistica Oficială a UNECE

În 1941, Winston Churchill s-a arătat consternat de "marea confuzie cauzată atunci când oamenii susțin cifre diferite". El a dat statisticii oficiale sarcina de a produce o "bază de informații agreată de toți", pentru a evita o astfel de confuzie. Această sarcină este valabilă și astăzi, deoarece oamenii trebuie să fie capabili să distingă informațiile fiabile de "știri false" și "fapte alternative".

Cu câțiva ani înainte de apariția așa-numitei ere "post-adevăr", în 2014, șefii statisticieni au discutat despre ceea ce fac statisticile oficiale să fie unice comparativ cu celelalte tipuri de informaţie, date și indicatori. Ei au convenit apoi asupra unei agende de promovare, comunicare și evaluare a valorii statisticii oficiale ca activ la nivel global. De asemenea, au agreat că, pentru a consacra pe deplin această valoare, trebuie consolidate cadrele juridice ale statisticilor oficiale. Numai cu o susținere juridică solidă, țările pot asigura producerea de informații imparțiale și fiabile, libere de orice influenţe externe. Acest lucru va fi deosebit de important atunci când se elaborează statistici în contextul Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030. Agenda va provoca toate sistemele statistice să producă numeroși indicatori, pentru a completa lipsa de date, pentru a evita capcanele metodologice și pentru a coordona activitatea multor parteneri noi.

Țările din Europa de Est au fost primele care au solicitat elaborarea unor îndrumare internaționale privind legislația statistică. UNECE a colaborat cu Eurostat, cu AELS, cu Departamentul de Statistică al Națiunilor Unite (UNSD) și cu câteva țări, pentru a analiza ceea ce va constitui pentru statistici un cadru juridic solid. În consecință, în 2016, Conferința Statisticienilor Europeni a aprobat Legea Generală privind Statisticile Oficiale.

Acum, mai multe țări își modernizează cadrele juridice în conformitate cu legea generică. Una dintre primele țări care au făcut acest lucru este Republica Moldova, care a adoptat noua lege privind statistica oficială în 2017. Potrivit lui Vitalie Valcov, director general al Biroului Național de Statistică din Moldova, ”Noua lege va îmbunătăți producerea de statistici în țară, va consacra poziția statisticilor oficiale și a autorităților statistice și va contribui la dezvoltarea unei culturi statistice în Moldova. Pentru noi, noua lege înseamnă, în primul rând, modernizarea proceselor și a produselor, regândirea rolurilor, o mai bună interacțiune în sistemul statistic național și implică, bineînțeles, statistici mai bune pentru luarea deciziilor bazate pe dovezi și, astfel, rezultate mai bune și impact asupra vieții oamenilor".

Următorul pas este ca un grup de experți va extinde Legea Generică astfel încât să fie aplicabilă tuturor țărilor. Acestea se vor baza pe experiența dobândită de pionieri, cum ar fi Moldova, și acum și Armenia, unde noua lege a intrat în vigoare în aprilie 2018. Publicația viitoare UNECE Ghidul privind elementele comune ale legislației statistice (în proces de consultare) vizează să se asigure că, indiferent de țară, fiecare are acces egal la informații care le afectează viața și societatea în care trăiesc, confidențialitatea datelor lor este pe deplin respectată, iar deciziile care afectează oamenii se bazează pe informații imparțiale, elaborate în conformitate cu Principiile Fundamentale ale Statisticilor Oficiale ale Națiunilor Unite.