Pe biciclete suntem mai aproape de comunitate

Douăzeci de polițiști de patrulare din Cahul și Bălți, dintre care patru sunt femei, au învățat cum să patruleze corect și eficient pe biciclete.

Timp de o săptămână, polițiștii au fost instruiți, în baza unui program recunoscut la nivel internațional, cum să manevreze corect bicicleta atunci când patrulează în locurile de agrement, asigurând securitatea și siguranța cetățenilor.

Primul serviciu de patrulare pe biciclete a fost lansat, ca și proiect-pilot, în Chișinău, în octombrie 2017, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, numărând 20 de polițiști. Timp de aproape un an, ei au patrulat în parcurile din capitală, contribuind astfel la creșterea nivelului de siguranță al cetățenilor și încrederii în forțele poliției. Ei au avut parte de diferite situații de la avertizarea persoanelor care perturbă liniștea și ordinea publică până la găsirea părinților pentru copiii pierduți.

„Știam de colegii mei din Chișinău și mă gândeam că ar fi foarte bine să avem un astfel de serviciu în Bălți. Eu cred că este un serviciu foarte util, iar fiind pe biciclete vom fi mai aproape de cetățeni. Prin simplu fapt că ei ne vor vedea alături zi de zi, se vor simți în siguranță”, afirmă Tudor Cocieru de la Inspectoratul de Poliție Bălți.

Pe lângă orele de teorie, polițiștii au avut parte de multe exerciții practice, unde au deprins diferite modalități sigure de a merge cu bicicleta, de a ocoli obstacolele, de a frâna brusc și de a merge prin mulțimi de oameni.

„Este ceva nou pentru mine, dar și pentru poliția din Cahul. Deși la prima vedere exercițiile mi-au părut simple, nu sunt chiar așa. Ne pregătim să facem față oricărei situații, a prinde un infractor sau a acorda primul ajutor medical în caz de necesitate”, a menționat Elena Lîsenco de la Inspectoratul de Poliție din Cahul.

Succesul acestui tip de patrulare ca parte a activității polițienești comunitare a fost demonstrat în țările dezvoltate din lume. Printre avantajele acestuia se numără: apropierea de comunitate, reducerea costurilor, timp mai rapid de intervenție, posibilitatea de a ajunge în locuri greu accesibile pentru patrularea rutieră dar și cea pedestră, precum și beneficiile pentru mediul înconjurător.

Două servicii de patrulare pe biciclete, fiecare format din zece polițiști, urmează a fi lansate în orașele Bălți și Cahul, cu suportul proiectului PNUD „Suport pentru reforma poliției din Moldova”, finanțat de Guvernul Statelor Unite. Asistența oferită de proiect vine să susțină activitatea poliției comunitare, precum și să sporească nivelul de încredere în poliție.