Migrația, pe radarele primăriilor

Dacă timp de mai bine de două decenii, autoritățile locale priveau neputincioase cum oamenii pleacă din sate și orașe în căutarea unui trai mai bun, fie peste hotarele țării, fie în alte localități din Moldova, acum ele au înțeles că pot transforma migrația în oportunitate pentru dezvoltarea locală. Această schimbare de abordare a fost posibilă pentru cele 38 de comunități partenere ale proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției.

Avântul pe care l-a luat activitatea celor 38 de Asociații de băștinași, create cu sprijinul PNUD, precum și rolul tot mai activ al persoanelor responsabile de migrație desemnate din cadrul primăriei, au adus comunicarea dintre migranți, localnici și autorități la alt nivel. Aceștia se consultă și își spun pasul atât la întâlniri și reuniuni offline, cât și online. Mai mult, împreună au realizat peste 55 de proiecte de dezvoltare locală, de care beneficiază peste 300.000 de persoane.

Satul Vorniceni din raionul Strășeni se confruntă ca și sute de comunități din Moldova cu plecarea masivă a locuitorilor săi. Azi, Vorniceni are oficial 4000 de locuitori, cu 1200 mai puțin decât acum 10 ani.

Neoficial, cifra ar ajunge abia la 2.000 de persoane. Ceilalți și-au ales drept destinație Rusia, Italia, Grecia, Spania, SUA, Canada, Portugalia și Marea Britanie.

„Inițial nu înțelegeam cum ar fi posibil să implicăm oamenii în dezvoltarea localității dacă aceștia sunt plecați din sat de peste 20 de ani. Eram foarte sceptici. Însă, acest sentiment s-a transformat în unul de încredere. Pas cu pas, am reușit să „readucem” cel puțin temporar acasă cei peste 30 la sută din consătenii plecați”, spune primarul de Vorniceni, Vasile Tofan.

Vasile Tofan, ca și alți primari, a înțeles că migrația e un fenomen care există și trebuie acceptat ca atare, însă pe care îl poți valorifica, benefiicind de ideile, experiența, precum și contribuțiile voluntare ale celor plecați. Pentru ca aceasta să fie posibil, e nevoie de încredere în autoriățile locale. Iată de ce ședințele consiliului local au devenit accesibile live pe rețelele de socializare, iar pagina web a primăriei — mereu actualizată cu informații de interes public.

Cu sprijinul PNUD, a fost creată o Asociație a băștinașilor din Vorniceni,cu scopul de a îi uni pe cei născuți în sat în jurul unui scop comun: îmbunătățirea condițiilor de trai în localitatea natală. Astfel de asociații au fost fondate de toate comunitățile beneficiare ale proiectului PNUD.

Totodată, cele 38 de primării au desemnat din rândul angajaților o persoană responsabilă de diasporă, migrație și dezvoltare (DMD).

Modelul pilotat de PNUD a funcționat, iar beneficiile s-au văzut imediat, astfel încât în septembrie 2017 Guvernul a aprobat o hotărâre cu privire la mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării (DMD).

„Guvernul a recunoscut modelul PNUD drept unul de succes și l-a replicat la nivelul întregii țări. Un prim pas întreprins de primării a fost desemnarea persoanelor responsabile de migrație la nivel local. Or, aceasta înseamnă că autoritățile au decis să fie proactive și să valorifice fenomenul migrației, pentru a susține dezvoltarea locală”, relatează managera proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, Oxana Maciuca.

 În satul Vorniceni, responsabilă de DMD a fost desemnată Viorica Mămăligă, licențiată în relații internaționale și științe politice. Viorica s-a angajat la primăria din satul natal când avea 26 ani, în 2016. Tot în acel an, pe lângă atribuțiile de bază în domeniul relațiilor publice și atragerii investițiilor, a mai acceptat o provocare: de a fi persoana care știe totul despre migrație în și din localitate.

 Astfel a continuat drumul Vioricăi către a deveni o persoană de încredere din comunitate, care nu ezită să facă în timpul liber voluntariat pentru a contribui la prosperarea localității.

 Viorica a creat de la zero o bază de date a celor care au plecat să locuiască în alte comunități, fie în Moldova, fie peste hotare. Timp de trei ani, ea a reușit să adune informații despre aproximativ 2000 persoane plecate din Vorniceni.

„Munca mea e mai presus de o bază de date, ea însemnând construirea unei legături bazate pe încredere cu omul plecat din sat. Asta presupune multă comunicare și dedicație. Primul pas pe care l-am făcut a fost să contactez cunoștințele sau rudele care locuiesc peste hotare și să le povestesc despre crearea Asociației de băștinași și necesitatea obținerii datelor. Am folosit orice ocazie pentru a completa baza de date — evenimente, rețele de socializare, întâlniri cu colegi de clasă”, spune Viorica Mămăligă, persoană responsabilă de DMD în satul Vorniceni.

În total, cele 38 de localități partenere ale PNUD au adunat informații despre 71.300 migranți, persoane care au fost ulterior implicate la soluționarea problemelor cu care se confruntă localitățile de baștină.

Pentru a stimula comunicarea dintre cei născuți într-o anumită localitate, persoanele responsabile de DMD la nivel local au creat conturi pe rețelele de socializare ale Asociațiilor de băștinași.

„Fără susținerea și încrederea oamenilor nu poți realiza nimic”, spune Viorica Mămăligă, care a creat una din cele mai active pagini de Facebook a unei Asociații de băștinași — Asociația Băștinașilor plecați din satul Vorniceni.

 Zilnic, Viorica dedică cel puțin patru ore pentru a actualiza pagina web a localității și pagina de Facebook a Asociației de băștinași. Nu lasă niciun comentariu necitit și nicio întrebare fără răspuns. Face asta imediat, indiferent de fusul orar.

„Eu comunic cu vornicenenii plecați practic 18 ore din 24. Prin activitatea mea, mi-am dorit să trezesc spiritul civic, de implicare în dezvoltarea localității, să promovez satul. Satisfacția sufletească este ceea ce mă motivează, iar faptul că sunt tratată ca persoană de încredere în comunitate mă face să mă simt o norocoasă”, a spus Viorica.

 Astfel, cei circa 30 la sută dintre oamenii plecați din Vorniceni au fost contactați de Viorica și încurajați să revină, cel puțin sezonier, pentru a face transfer de idei, bune practici și cunoștințe acumulate peste hotare cu cei de acasă.

„Dacă inițial mă gândeam că ar fi fost bine să fie o muncă remunerată, după trei ani de experiență, pot să afirm cu certitudine că totuși nicio sumă de bani nu poate echivala cu atitudinea și încrederea oamenilor. Iubesc la nebunie să comunic cu ei și să îi informez pe rețele de socializare despre schimbările de acasă, fie acestea bune sau rele, să îi ascult și să îi susțin atunci când apelează la mine”, susține Viorica.

Cele 38 pagini create pe rețele de socializare de persoane ca Viorica au adunat peste 40.000 de membri activi.

Pe lângă implicarea pe online, în ultimii trei ani, Viorica s-a ocupat intens de organizarea campaniilor sociale, Zilelor Diasporei, reușind să le trezească tuturor emoții frumoase și să reunească acasă vornicenenii plecați în toate colțurile lumii.

Viorica se mai ocupă de inițierea sondajelor de opinii, organizarea discuțiilor și consultărilor referitoare la prioritățile locale.

Primul proiect votat de băștinași a fost „Drumuri mai bune pentru Vorniceni”. În urma consultărilor, s-a decis de comun acord procurarea unui autogreder, în condițiile în care, pe timp de ploaie sau ninsoare, drumurile din sat deveneau impracticabile, iar accesul la drumul național Șoseaua Balcani era blocat.

Pentru ca proiectul să poată deveni realitate, era nevoie de a colecta fonduri de la băștinași. Sarcină deloc simplă, în condițiile în care migranții se află în diferite colțuri ale lumii. Vorniceni, cu sprijinul PNUD, s-a încumetat să lanseze prima sa campanie de crowdfunding.

„Înainte de a lansa campania, am efectuat un sondaj online unde fiecare băștinaș a putut să aleagă proiectul pe care îl consideră prioritar de a fi implementat. Apoi, în cadrul campaniei de crowdfunding, a fost asigurată transparență maximă. Am actualizat pagina de Facebook a Asociației de băștinași, pentru ca doritorii să poată urmări întreg procesul de colectare a contribuțiilor, donatorii, dar și sumele donate”, a subliniat Viorica.

Datorită activității Vioricăi, președintelui Asociației de băștinași și autorităților locale, 300 de vorniceneni de pretutindeni au donat aproape 9.000 de euro pentru procurarea autogrederului destinat amenajării și întreținerii drumurilor din sat. La această sumă s-au adăugat 20.000 de dolari oferiți de Guvernul Elveției, prin intermediul PNUD.

Viorica mai are trei dorințe pentru comunitatea sa și speră că îi va reuși în viitorul apropiat să le vadă realizate: să aibă o bază de date completă a migranților, să implementeze un proiect de iluminare stradală a întregii localități și să deschidă un centru social pentru persoanele în etate.

Viorica e decisă să își mobilizeze semenii pentru ca Vorniceni să prospere, iar satul să fie plin de viață, așa cum îl știe din copilărie.

În perioada 2015–2018, peste 10.000 de moldoveni plecați din 38 comunități au contribuit cu peste 257.000 de dolari pentru dezvoltarea locală. La această sumă se adaugă 1,19 milioane de dolari oferiți sub formă de granturi de Guvernul Elveției prin intermediul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.