Mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale de Combatere a SIDA 2018

1 Decembrie 2018

Michel Sidibé

Director Executiv UNAIDS

Secretarul General Adjunct al Națiunilor Unite

Anul acesta se marchează a 30-a aniversare a Zile Mondiale împotriva SIDA. Aceasta semnifică treizeci de ani de activism și solidaritate sub egida Zilei Mondiale de Combatere SIDA. Treizeci de ani de campanie pentru accesul universal la serviciile de salvare, tratament și prevenire HIV. Însă, după 30 de ani, lupta încă nu este câștigată. Avem drum lung de parcurs.

Ziua mondială de combatere a SIDA este o zi de comemorare a milioane de oameni care și-au pierdut viața din cauza bolilor legate de SIDA, dintre care mulți au decedat pentru că nu au avut acces la serviciile HIV, din cauza stigmei, din cauza discriminării și a criminalizării populațiilor cheie.

În acest an, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva SIDA, UNAIDS promovează o campanie pentru ca oamenii să-și cunoască statutul HIV și încărcătura virală. În 2017, 9,4 milioane de oameni, pur și simplu, nu știau că trăiesc cu o boală potențial mortală, dar care poate fi supusă tratamentului. Dacă oamenii nu cunosc statutul lor HIV, persoanele care trăiesc cu HIV nu pot începe tratamentul, iar persoanele care sunt HIV negative nu pot obține cunoștințele și abilitățile de care au nevoie pentru a păstra acest lucru. Dacă oamenii nu își cunosc statutul HIV, ei nu se pot proteja pe ei înșiși, familiile și partenerii lor. Dacă persoanele care trăiesc cu HIV nu-și cunosc încărcătura virală, nu vor fi siguri că tratamentul este eficient, protejându-și sănătatea și stopând transmiterea HIV.

Trăiește viața pozitiv. Cunoaște-ți statutul HIV.