„Da, eu programez” - fetele GirlsGoIT au împărtășit istoriile lor la cel mai mare eveniment ICT din Moldova

UNW-3

La cea mai mare conferință din domeniul tehnologiilor din Moldova, ICT Summit, participantele GirlsGoIT au vorbit despre cum au spart stereotipurile și au reușit în calitate de programatoare, inginere sau studente IT.

Din panelul de discuție au făcut parte Mihaela Tcaci, studentă în IT, Ana Cucoș, ambasadoare GirlsGoIT și studentă la Universitatea Tehnică, Alvetina Nenița, studentă IT, ingineră la radio, Anastasia Șerșun, programatoare și profesoară IT, Alex Arnaut, de la compania FFW și Corneliu Eftodi de la UN Women Moldova.

Alvetina Neniță a menționat că a ales să studieze domeniul tehnologiilor, chiar dacă părinții și comunitatea romă s-au arătat sceptici.

„Am ales această specialitate spontan fără să discut cu familia. Ei au crezut că voi alege o facultate „pentru fete”, ceva mai „ușor”. Când a aflat tata m-a întrebat „Ai să poți?” Am simțit aceeași atitudine și de la băieții din comunitatea romă și alți colegi. Ei s-au convins că pot. Fetelor, aveți curaj și veți reuși.”

Acum Alvetina este studentă în anul trei la Universitatea Tehnică și lucrează în calitate de ingineră la radio.

Anastasia Șerșun este programatoare și profesoară la Universitatea Tehnică. Ea a ales să predea tehnologiile pentru că a vrut să ofere tinerilor cunoștințe practice. Pentru că și mama Anastasiei a studiat domeniul tehnologiilor, alegerea a fost una uşoară.

„Deseori mă întreabă colegii de breaslă dacă chiar sunt programatoare. Nu le vine să creadă. Eu chiar nu înțeleg de ce o femeie ar putea fi considerată mai puțin capabilă. Nu are nici o legătură”.

Un alt vorbitor a fost Alex Arnaut, directorul companiei tehnologice FFW Agency. Alex și echipa lui au hotărât să sprijine avansarea fetelor în acest domeniu și au oferit două poziții de stagiu în compania lor pentru participantele proiectului GirlsGoIT.

„Noi vrem să promovăm femeile la alt nivel. Vedem talent în Moldova care trebuie descoperit,” a spus Alexandru. Potrivit lui Alex, una dintre motivaţii este şi personală - are patru surori care îl inspiră să susţină femeile.

Mesajul final al participantelor/paticipanților la aceste discuții a fost că fetele și femeile pot avea succes în domeniul tehnologiilor și trebuie susținute.

GirlsGoIT este o inițiativă de împuternicire a fetelor prin tehnologii. GirlsGoIT este o inițiațivă comună a UN Women Moldova, TEKEDU, Centrul de Guvernare Electronică, Novateca și alți parteneri.