Articole

SubscribeSubscribe
 • Două fete. Aceeași vârstă. Șanse diferite Mar 11, 2019

  Ana-Maria și Iuliana* sunt două fete adolescente, care locuiesc în diferite regiuni ale țării, sunt de aceeași vârstă, ambele au câte 17 ani, dar viața lor este total diferită. În timp ce Ana-Maria este membră a unei rețele de tineri și a luat titlul de cea mai activă voluntară în 2018, Iuliana își crește copilul de un an, adesea supusă violenței și abuzului psihologic.

 • „Sunteți gata să vă alăturați provocării globale privind drepturile femeilor prin inovații locale?” Mar 8, 2019

  „Gândește echitabil, construiește inteligent, inovează pentru schimbare”. Ce înseamnă acest lucru pentru noi de 8 Martie? Aș vrea să-mi împărtășesc gândurile la acest subiect și să explic modalitatea în care echipa UN Women Moldova incorporează subiectul dat în activitatea noastră. Trăim într-o lume volatilă, nesigură și complexă, de aceea este urgent să aducem o schimbare esențială prin felul în care activăm.

 • Victor Izbaș, stagiar la PNUD: ,,Misiunea vieții mele este să dărâm stereotipurile” Mar 4, 2019

  Victor Izbaș este unul din cei 8 stagiari care au beneficiat de Programul ONU pentru diversitate, aflat la a treia ediție.

 • Tinerii, în special primii votanți, au devenit și ei alegători informați Feb 22, 2019

  În total, peste 30 de mii de tineri și tinere au participat direct la activitățile de informare și simulare a procesului electoral, organizate de 7 organizații non-guvernamentale pe parcursul anului 2018. În municipiul Chișinău, inclusiv în universități, voluntarii Centrului Național al Tinerilor din Moldova au fost cei care au distribuit materiale informaționale și au discutat față în față cu tinerii.

 • Migrația, pe radarele primăriilor Feb 18, 2019

  Dacă timp de mai bine de două decenii, autoritățile locale priveau neputincioase cum oamenii pleacă din sate și orașe în căutarea unui trai mai bun, fie peste hotarele țării, fie în alte localități din Moldova, acum ele au înțeles că pot transforma migrația în oportunitate pentru dezvoltarea locală. Această schimbare de abordare a fost posibilă pentru cele 38 de comunități partenere ale proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției.

 • Peste 63.000 de persoane din Găgăuzia au fost informate despre alegeri, în limba lor Feb 15, 2019

  Campania de educație electorală din UTAG a fost desfășurată de două organizații non-guvernamentale, Clinica Juridică Comrat și Media Birlii – Uniunea Media, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și Comisia Electorală din Găgăuzia. ONG-urile au fost selectate prin concurs și au beneficiat de un grant, în cadrul unui proiect al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

 • ,,Trezește-ți vecinul și hai la vot!” sau cum a învățat comunitatea romilor mai multe despre drepturile electorale Jan 20, 2019

  Ce înseamnă alegeri corecte? Cum să votezi? Cine poate candida? La aceste întrebări au aflat răspunsuri peste 11.000 de femei, bărbați, tineri, persoane în etate, membri ai comunității romilor din Republica Moldova.

 • Ana, 26 de ani: „Cred că eram demult moartă, dacă rămâneam cu el” Jan 10, 2019

  Ana are 26 de ani şi a reuşit să evadeze dintr-o căsătorie în care îşi punea aproape zilnic viaţa în pericol. „Fostul meu soţ îmi spunea în fiecare zi că mă va omorî şi mă va îngropa în grădină. Trăiam într-o frică permanentă”. De la ameninţări bărbatul trecea deseori la acţiuni şi lovea în ea până la epuizare. Devenea şi mai violent atunci când femeia încerca să strige după ajutor. „Dacă nu aş fi divorţat, cred că eram demult moartă”.

 • Tehnologiile moderne au luat locul vechilor utilaje medicale în Serviciul medical al MAI Dec 4, 2018

  Peste 11.000 de polițiști aflaţi în exerciţiul funcţiunii beneficiază de condiții mai bune de tratament și de profilaxie a maladiilor, după ce Serviciul medical al MAI, instituție în care se află la evidență, au fost dotate cu echipamente medicale de ultimă oră. Aceasta a fost posibil cu sprijinul unui proiect implementat de PNUD, din resursele financiare alocate de MAI, Serviciul medical al MAI și PNUD.

 • Mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale de Combatere a SIDA 2018 Nov 30, 2018

  Anul acesta se marchează a 30-a aniversare a Zile Mondiale împotriva SIDA. Aceasta semnifică treizeci de ani de activism și solidaritate sub egida Zilei Mondiale de Combatere SIDA.

 • „Supraviețuitoarele violenței nu sunt doar victime, ele dețin soluții pentru eliminarea acestei grave încălcări a drepturilor omului” Nov 26, 2018

  Ce știm despre violența împotriva femeilor în lume și în societatea din R. Moldova? Cum afectează aceasta de fapt persoanele și familiile, comunitățile și țara? Ce s-a făcut și ce putem face pentru a stopa această formă gravă de încălcare a drepturilor omului? Acestea, dar și alte întrebări pot fi adresate de către persoane și organizații în timpul celor 16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen.

 • Cristina, supraviețuitoare a violenței domestice, are 24 de ani și nu a votat niciodată până acum Nov 6, 2018

  La centrul maternal din orașul Căușeni, Cristina și Dumitru au parte de susținere, ajutor medical, psihologic și juridic.

 • Exemplul municipiului Strășeni, determinat să devină o comunitate fără corupție, prezentat la Bruxelles Oct 10, 2018

  La 10 octombrie 2018, primara municipiului Strășeni, Valentina Casian, a prezentat rezultatele acțiunilor de promovare a integrității și anticorupției la nivel local la evenimentul „Viitorul orașelor: dezvoltare urbană transparentă și inovatoare", organizat de PNUD. Masa rotundă se desfășoară în cadrul Săptămânii europene a regiunilor și orașelor.

 • Pe biciclete suntem mai aproape de comunitate Oct 4, 2018

  Douăzeci de polițiști de patrulare din Cahul și Bălți, dintre care patru sunt femei, au învățat cum să patruleze corect și eficient pe biciclete.

 • În premieră, deținuții din Penitenciarul nr. 3 din Leova au participat la simularea procesului de vot Sep 19, 2018

  Pentru prima oară într-un penitenciar din Republica Moldova a fost organizat un atelier de educație electorală pentru deținuți.