Centru de presă

SubscribeSubscribe

Ştiri recente

 • PNUD Moldova lansează primul observator de competențe centrat pe tineri pentru a spori rata ocupării

  May 24, 2017

  PNUD Moldova lansează primul observator de competențe centrat pe tineri pentru a spori rata ocupării

  PNUD Moldova și Institutul Național de Cercetări Economice lansează primul Observator de competențe, centrat pe tineri și pe implicarea lor activă. Laboratorul inovațional va efectua cercetări și experimente cu privire la ajustarea competențelor cu cerințele pieței muncii, sub-utilizarea competențelor și capacitatea sporită de angajare pentru tinerele femei și bărbați.

 • Peste 4.200 de locuitori ai satelor Gura Bîcului și Bîcioc vor beneficia de servicii medicale de calitate, datorită sprijinului UE

  May 22, 2017

  Peste 4.200 de locuitori ai satelor Gura Bîcului și Bîcioc vor beneficia de servicii medicale de calitate, datorită sprijinului UE

  Datorită sprijinului Uniunii Europene, locuitorii din satele Gura Bîcului și Bîcioc se vor bucura de servicii medicale mai bune. Oficiul Medicilor de Familie (OMF) din Gura Bîcului, raionul Anenii Noi, care prestează servicii locuitorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, a fost renovat în cadrul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

 • Să învingem SIDA împreună

  May 19, 2017

  Să învingem SIDA împreună

  Ziua internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, mai numită și Ziua Lumânărilor Aprinse, marcată anual în a treia duminică a lunii mai, servește drept o campanie de mobilizare a comunității pentru sensibilizarea socială privind HIV și SIDA. Aceasta servește drept o intervenție importantă pentru solidaritatea globală, care să elimine bariere legate de stigmă și discriminare și să ofere speranță generațiilor noi.

 • Un nou studiu al OMS privind sănătatea și bunăstarea tinerilor din Europa arată că obezitatea continuă să crească

  May 18, 2017

  Un nou studiu al OMS privind sănătatea și bunăstarea tinerilor din Europa arată că obezitatea continuă să crească

  Un nou raport al OMS, lansat astăzi la Congresul european privind obezitatea din Portugalia, arată că numărul adolescenților obezi continuă să crească în multe țări din întreaga regiune europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). „În pofida eforturilor susținute de combatere a obezității din copilărie, unul din trei adolescenți este încă supraponderal sau obez în Europa, cu cele mai mari rate înregistrate în țările sud-europene și mediteraneene. Ceea ce este deosebit de îngrijorător este faptul că epidemia este în creștere în țările din Europa de Est, unde ratele istorice au fost mai mici ", afirmă dr. Zsuzsanna Jakab, directorul regional pentru Europa al OMS.

SubscribeSubscribe

Istorii

 • Important: tinerii ar trebui să beneficieze de contraceptive gratuite în Republica Moldova

  May 23, 2017

  Important: tinerii ar trebui să beneficieze de contraceptive gratuite în Republica Moldova

  "De-a lungul anilor, am observat o schimbare pozitivă în atitudinea tinerilor față de sănătatea și drepturile lor sexuale și reproductive. Ei sunt mai puțin timizi astăzi să ceară servicii de sănătate sexuală și reproductivă de calitate și să își revendice drepturile în acest sens ", spune Dr. Svetlana Moroz, Șeful Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor din raionul Cimișlia.

 • Reveniţi pentru a munci acasă: suport mic pentru parcurs sigur

  May 1, 2017

  Reveniţi pentru a munci acasă: suport mic pentru parcurs sigur

  Valeriu Filimon, originar din Coșcalia, raionul Căușeni, a lucrat mult timp peste hotare. Deşi căsătorit şi cu doi copii, venea acasă doar de două ori pe an. Chiar dacă aflarea sa peste hotare asigura familiei Filimon un venit suficient pentru a avea un trai decent, Valeriu simțea că distanța îl îndepărta de soție și de copii.

 • Nașterea nu mai este un motiv de frică în Slobozia, stânga Nistrului

  Apr 14, 2017

  Nașterea nu mai este un motiv de frică în Slobozia, stânga Nistrului

  Prima fiică a Alionei și Taras Jironkiny ar fi împlinit astăzi 12 ani, dacă ar fi supraviețuit nașterea. Această pierdere s-a întâmplat la maternitatea din orașul natal Slobozia, care, la acel moment, nu era echipată corespunzător pentru a trata nou-născuții cu pneumopatie. Doi ani mai târziu, femeia a aflat că este din nou însărcinată, și a decis să nască în Dnestrovsk, la 20 km depărtare de casă, dar, în acea vreme, în condiții mai sigure. Un al treilea copil a venit după 10 ani de speranțe și, la început, Aliona nu era sigură dacă va naște în Slobozia.

 • „Cândva îmi ascundeam etnia. Sper ca generaţiile următoare să se debaraseze de stereotipuri”

  Apr 9, 2017

  „Cândva îmi ascundeam etnia. Sper ca generaţiile următoare să se debaraseze de stereotipuri”

  Zilnic Olga Cebotari parcurge trei kilometri de acasă până la centrul de zi „Încredere” din localitatea sa, satul Drochia, raionul Drochia. Aflându-se în scaunul rulant, ea este nevoită să parcurgă această distanță pe marginea şoselei din sat, chiar dacă recunoaște că, de cele mai dese ori, nu se simte în siguranță.

SubscribeSubscribe

Articole

SubscribeSubscribe

Mesaje ale Secretarului General ONU

 • MESAJ CU PRILEJUL ZILEI INTERNAȚIONALE A TRUPELOR ONU DE MENȚINERE A PĂCII

  De aproape 70 de ani, Trupele ONU de menținere a păcii s-au dovedit a fi una dintre cele mai eficiente investiții în pace, securitate și prosperitate a comunității internaționale. Cererea pentru Trupele ONU de menținere a păcii a crescut constant de-a lungul anilor, și implicarea lor este acum aproape de un nivel record. Menținerea păcii a avut un impact pozitiv asupra vieților a milioane de oameni din întreaga lume.

 • MESAJ DE ZIUA MONDIALĂ A LIBERTĂȚII PRESEI

  Jurnaliștii fac relatări din cele mai periculoase locuri pentru a da voce celor care nu o au. Reprezentanții mass-media riscă deseori lezarea reputației, agresiune sexuală, detenție, leziuni și chiar moarte. Avem nevoie de lideri care să apere libertatea presei. Aceasta este o cerință esențială pentru contracararea dezinformării predominante.

 • MESAJ DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ PENTRU CONȘTIENTIZAREA PERICOLULUI REPREZENTAT DE MINELE ANTIPERSONAL ȘI ASISTENȚĂ ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA ACESTORA

  În lumea de astăzi, conflictele se înmulțesc și devin din ce în ce mai interconectate. Cel mai tulburător este faptul că mai multe părți aflate în conflict țintesc cu nerușinare persoanele civile și demonstrează lipsă de respect pentru dreptul internațional umanitar.

 • MESAJ DE ZIUA INTERNAŢIONALĂ DE CONŞTIENTIZARE A AUTISMULUI

  De Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, vă îndemn să contribuim la schimbarea atitudinilor față de persoanele cu autism și recunoașterea drepturilor lor, ca cetățeni, care, ca și toți ceilalți, sunt îndreptățiți să ceară aceste drepturi și să ia decizii privind viețile lor, în conformitate cu voința și preferințele proprii.