Centru de presă

SubscribeSubscribe

Ştiri recente

 • ONU MOLDOVA SUSȚINE CAMPANIA INTERNAȚIONALĂ „COLOREAZĂ LUMEA ÎN ORANJ: GENERAȚIA EGALITĂȚII UNITĂ ÎMPOTRIVA VIOLULUI”

  Nov 25, 2019

  ONU MOLDOVA SUSȚINE CAMPANIA INTERNAȚIONALĂ „COLOREAZĂ LUMEA ÎN ORANJ: GENERAȚIA EGALITĂȚII UNITĂ ÎMPOTRIVA VIOLULUI”

  Anul acesta, în cadrul campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen”, Organizația Națiunilor Unite în Moldova organizează o serie de evenimente menite să pună capăt violenței împotriva femeilor și fetelor. Organizată în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, campania din acest an se desfășoară cu mesajul „Colorează lumea în oranj: Generația Egalității unită împotriva violului” și pune accentul pe cultura violului care predomină în societatea noastră.

 • Primul Rights@Work4Youth Hackathon din Moldova a generat soluții digitale inovative pentru promovarea dreptului la muncă în rândul tinerilor

  Nov 7, 2019

  Primul Rights@Work4Youth Hackathon din Moldova a generat soluții digitale inovative pentru promovarea dreptului la muncă în rândul tinerilor

  După trei zile intense de lucru, 20 de tineri pasionați de drept și tehnologii informaționale au generat patru concepte de aplicații mobile pentru promovarea drepturilor tinerilor la locul de muncă. Primul Hackathon Rights@Work4Youth (din engleză Drepturile tinerilor în câmpul muncii) în Republica Moldova a avul loc în 1-3 noiembrie. Evenimentul a fost organizat de Consiliului Național al Tineretului din Moldova (CNTM), cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii (ILO), în cadrul proiectului “Promovarea ocupării tinerilor”.

 • ONU și Suedia își intensifică eforturile de consolidare a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova

  Oct 29, 2019

  ONU și Suedia își intensifică eforturile de consolidare a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova

  Organizația Națiunilor Unite și Suedia vor continua să sprijine protecția drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova prin implementarea unui program comun lansat în septembrie 2019. Activitățile programului se vor desfășura în perioada 2019-2022 contribuind astfel la promovarea angajamentului pentru reforme în domeniul drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului.

 • Ziua Națiunilor Unite

  Oct 24, 2019

  Ziua Națiunilor Unite

  Astăzi, 24 octombrie, se împlinesc 74 de ani de la intrarea în vigoarea a Cărții Națiunilor Unite, care setează valorile și principiile de lucru ale instituției în toată lumea.

SubscribeSubscribe

Istorii

 • Moldova: alegem verde, alegem electric

  Sep 23, 2019

  Moldova: alegem verde, alegem electric

  Automobilele electrice înregistrate în prezent în Republica Moldova reduc anual cu 500.000 kg volumul de emisii CO2

 • Locuitorii satului Vadul-Rașcov și-au reconstituit straiele naționale

  Jun 25, 2019

  Locuitorii satului Vadul-Rașcov și-au reconstituit straiele naționale

  Cu trei stele ale norocului și un arbore al vieții – simbol al veșnicii tinereți și al vieții fără de moarte. Așa arata ia tradițională a gospodinelor din satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, la începutul secolului XIX.

 • Grant UE: O familie din Căușeni a modernizat condițiile de producere a brânzei de oi

  Jun 21, 2019

  Grant UE: O familie din Căușeni a modernizat condițiile de producere a brânzei de oi

  Au renunțat la viața de oraș cu toate facilitățile sale și s-au mutat în sat, unde au pus pe roate o afacere în domeniul oieritului. Acum doi ani, datorită unui grant oferit de UE, soții Zinaida și Sergiu Stefanco din satul Ucrainca, raionul Căușeni, au modernizat procesul de producere a brânzei de oi. Grantul a fost oferit în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.

 • LABORATOARELE CRIMINALISTICE DIN MOLDOVA

  Jun 4, 2019

  LABORATOARELE CRIMINALISTICE DIN MOLDOVA

  BETA Experții judiciari ai Poliției din Moldova au echipament modern și tot instrumentarul necesar pentru a-și face meseria ca la carte. Experții judiciari sunt acei care „citesc” urmele de la locul faptei și contribuie la înfăptuirea justiției. Ei sunt specialiști în diverse domenii: chimie, biologie, IT, fizică, matematică. Mulți dintre ei nu se vedeau vreodată în această ipostază.

SubscribeSubscribe

Articole

 • Două fete. Aceeași vârstă. Șanse diferite Mar 11, 2019

  Ana-Maria și Iuliana* sunt două fete adolescente, care locuiesc în diferite regiuni ale țării, sunt de aceeași vârstă, ambele au câte 17 ani, dar viața lor este total diferită. În timp ce Ana-Maria este membră a unei rețele de tineri și a luat titlul de cea mai activă voluntară în 2018, Iuliana își crește copilul de un an, adesea supusă violenței și abuzului psihologic.

 • „Sunteți gata să vă alăturați provocării globale privind drepturile femeilor prin inovații locale?” Mar 8, 2019

  „Gândește echitabil, construiește inteligent, inovează pentru schimbare”. Ce înseamnă acest lucru pentru noi de 8 Martie? Aș vrea să-mi împărtășesc gândurile la acest subiect și să explic modalitatea în care echipa UN Women Moldova incorporează subiectul dat în activitatea noastră. Trăim într-o lume volatilă, nesigură și complexă, de aceea este urgent să aducem o schimbare esențială prin felul în care activăm.

 • Victor Izbaș, stagiar la PNUD: ,,Misiunea vieții mele este să dărâm stereotipurile” Mar 4, 2019

  Victor Izbaș este unul din cei 8 stagiari care au beneficiat de Programul ONU pentru diversitate, aflat la a treia ediție.

 • Tinerii, în special primii votanți, au devenit și ei alegători informați Feb 22, 2019

  În total, peste 30 de mii de tineri și tinere au participat direct la activitățile de informare și simulare a procesului electoral, organizate de 7 organizații non-guvernamentale pe parcursul anului 2018. În municipiul Chișinău, inclusiv în universități, voluntarii Centrului Național al Tinerilor din Moldova au fost cei care au distribuit materiale informaționale și au discutat față în față cu tinerii.

SubscribeSubscribe

Mesaje ale Secretarului General ONU