Centru de presă

SubscribeSubscribe

Ştiri recente

 • 23 localităţi vor beneficia de servicii locale de calitate datorită implicării migranților

  Jun 23, 2017

  23 localităţi vor beneficia de servicii locale de calitate datorită implicării migranților

  Peste 200 de mii de persoane din 23 de localități vor beneficia de proiecte de îmbunătățire a infrastructurii locale și de condiții mai bune de viață, datorită implicării băștinașilor. Astfel, peste 792 mii USD sunt valorificați de 18 sate și 5 orașe din țară. Din această sumă, circa 118,6 mii USD au fost donați de migranți, prin platforma de crowdfunding Guvern 24.

 • R. Moldova trasează o foaie de parcurs pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 64% până în 2030

  Jun 23, 2017

  R. Moldova trasează o foaie de parcurs pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 64% până în 2030

  R. Moldova trasează o foaie de parcurs pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 64-67% comparativ cu nivelul anului 1990, până în 2030. Aceasta este ținta necondiționată a țării care a fost agreată ca parte a Acordului de la Paris, semnat în 2015 și ratificat în mai 2017.

 • Proiectele implementate în comun de agențiile ONU aduc beneficii tangibile pentru oameni

  Jun 22, 2017

  Proiectele implementate în comun de agențiile ONU aduc beneficii tangibile pentru oameni

  Pe 22 iunie 2017 Organizația Națiunilor Unite din Moldova şi Cancelaria de Stat au găzduit reuniunea Comitetului de coordonare a Fondului comun "Moldova - Către unitate în acțiune". La eveniment au fost prezentate progresele realizate de programele implementate prin intermediul Fondului în cursul anului 2016, în special rezultatele obținute în domenii precum drepturile omului, violența bazată pe gen, participarea femeilor la procesul decizional și asistența medicală primară. O serie de programe sunt implementate pe ambele maluri ale Nistrului.

 • Membrii Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova instruiți în domeniul planificării familiale în cadrul inițiativei #EaDecide

  Jun 21, 2017

  Membrii Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova instruiți în domeniul planificării familiale în cadrul inițiativei #EaDecide

  Membrii Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova au fost instruiți în domeniul planificării familiale și drepturilor sexuale și reproductive. Atelierele naționale de instruire au fost organizate de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Ministerul Sănătății, împreună cu UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, Ambasada Suediei și Oficiul Ambasadei Olandei la Chișinău, ca parte a participării Moldovei la Inițiativa Globală #EaDecide (#SheDecides).

SubscribeSubscribe

Istorii

 • Important: tinerii ar trebui să beneficieze de contraceptive gratuite în Republica Moldova

  May 23, 2017

  Important: tinerii ar trebui să beneficieze de contraceptive gratuite în Republica Moldova

  "De-a lungul anilor, am observat o schimbare pozitivă în atitudinea tinerilor față de sănătatea și drepturile lor sexuale și reproductive. Ei sunt mai puțin timizi astăzi să ceară servicii de sănătate sexuală și reproductivă de calitate și să își revendice drepturile în acest sens ", spune Dr. Svetlana Moroz, Șeful Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor din raionul Cimișlia.

 • Reveniţi pentru a munci acasă: suport mic pentru parcurs sigur

  May 1, 2017

  Reveniţi pentru a munci acasă: suport mic pentru parcurs sigur

  Valeriu Filimon, originar din Coșcalia, raionul Căușeni, a lucrat mult timp peste hotare. Deşi căsătorit şi cu doi copii, venea acasă doar de două ori pe an. Chiar dacă aflarea sa peste hotare asigura familiei Filimon un venit suficient pentru a avea un trai decent, Valeriu simțea că distanța îl îndepărta de soție și de copii.

 • Nașterea nu mai este un motiv de frică în Slobozia, stânga Nistrului

  Apr 14, 2017

  Nașterea nu mai este un motiv de frică în Slobozia, stânga Nistrului

  Prima fiică a Alionei și Taras Jironkiny ar fi împlinit astăzi 12 ani, dacă ar fi supraviețuit nașterea. Această pierdere s-a întâmplat la maternitatea din orașul natal Slobozia, care, la acel moment, nu era echipată corespunzător pentru a trata nou-născuții cu pneumopatie. Doi ani mai târziu, femeia a aflat că este din nou însărcinată, și a decis să nască în Dnestrovsk, la 20 km depărtare de casă, dar, în acea vreme, în condiții mai sigure. Un al treilea copil a venit după 10 ani de speranțe și, la început, Aliona nu era sigură dacă va naște în Slobozia.

 • „Cândva îmi ascundeam etnia. Sper ca generaţiile următoare să se debaraseze de stereotipuri”

  Apr 9, 2017

  „Cândva îmi ascundeam etnia. Sper ca generaţiile următoare să se debaraseze de stereotipuri”

  Zilnic Olga Cebotari parcurge trei kilometri de acasă până la centrul de zi „Încredere” din localitatea sa, satul Drochia, raionul Drochia. Aflându-se în scaunul rulant, ea este nevoită să parcurgă această distanță pe marginea şoselei din sat, chiar dacă recunoaște că, de cele mai dese ori, nu se simte în siguranță.

SubscribeSubscribe

Articole

SubscribeSubscribe

Mesaje ale Secretarului General ONU

 • MESAJ DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ ÎMPOTRIVA ABUZULUI ȘI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI

  Anul trecut, la Sesiunea Specială a Adunării Generale a ONU privind Problema Drogurilor la Nivel Mondial (UNGASS), comunitatea internațională a luat măsuri pentru a oferi un răspuns colectiv multiplu pentru întreaga gamă de probleme legate de abuzul de droguri și a traficului ilicit. Guvernele s-au reunit pentru a elabora o nouă cale de urmat, care este mai eficientă și mai umană, și nu lasă pe nimeni în urmă.

 • MESAJUL SECRETARULUI GENERAL DE ZIUA MONDIALĂ A REFUGIAȚILOR

  Ziua mondială a Refugiaților este o expresie a solidarității cu persoanele care au fost strămutate din casele lor din cauza războiului sau persecuției. Cele mai recente cifre ale Agenției ONU pentru Refugiați, UNHCR, arată că cel puțin 65,6 milioane de oameni, 1 din fiecare 113 membri ai familiei umane, au fost strămutați forțat în propria țară sau peste hotare.

 • MESAJUL SECRETARULUI GENERAL PENTRU NUMĂRĂTOAREA INVERSĂ A 100 DE ZILE PÂNĂ LA ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂCII

  La momentul preluării atribuțiilor mele ca Secretar General în luna ianuarie a acestui an, prima mea acțiune a fost emiterea unui apel pentru pace, un apel către cetățenii, guvernele și liderii de pretutindeni pentru a stabili pacea ca prioritate majoră.

 • MESAJ CU PRILEJUL ZILEI INTERNAȚIONALE A TRUPELOR ONU DE MENȚINERE A PĂCII

  De aproape 70 de ani, Trupele ONU de menținere a păcii s-au dovedit a fi una dintre cele mai eficiente investiții în pace, securitate și prosperitate a comunității internaționale. Cererea pentru Trupele ONU de menținere a păcii a crescut constant de-a lungul anilor, și implicarea lor este acum aproape de un nivel record. Menținerea păcii a avut un impact pozitiv asupra vieților a milioane de oameni din întreaga lume.