Obiectivul 3: Sănătate și stare de bine

O fetiță primește o doză de vaccină de poliomielită administrată oral în Somalia. Fotografie UNICEF

Asigurarea sănătății și promovarea stării de bine pentru toți

De la adoptarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, s-au înregistrat realizări istorice pe reducerea ratei mortalității copiilor, îmbunătățirea sănătății mamei și combaterea HIV/SIDA, Malariei și a altor boli. Din anul 1990 s-a înregistrat o reducere de peste 50% a deceselor copiilor care pot fi prevenite pe plan global. Mortalitatea maternă, de asemenea, a scăzut cu 45% pe plan mondial. Infecțiile noi de HIV/SIDA au scăzut cu 30% în perioada 2000 – 2013 și mai mult de 6,2 milioane de vieți au fost salvate de malarie.

În pofida acestui progres incredibil, peste 6 milioane de copii încă decedează până a împlini vârsta de cinci ani în fiecare an. 16.000 de copii decedează în fiecare zi de boli care pot fi prevenite, cum sunt rujeola și tuberculoza. În fiecare zi, sute de femei decedează în timpul sarcinii sau din cauza complicațiilor la naștere, iar în regiunile în curs de dezvoltare, doar 56% din nașteri în regiunile rurale sunt monitorizate de profesioniști cu experiență. SIDA este cauza principală a deceselor adolescenților din Africa sub-Sahariană, o regiune încă destul de devastată de epidemia HIV.

Aceste decese pot fi evitate prin prevenire și tratament, educare, campanii de imunizare, precum și servicii de sănătate sexuală și reproductivă.  Obiectivele de Dezvoltare Durabilă sunt un angajament ambițios de a pune capăt epidemiilor de SIDA, tuberculoză, malaria și alte boli transmisibile până în anul 2030. Scopul este obținerea unei acoperiri universale cu servicii medicale și oferirea accesului la medicamente și vaccine sigure și efective pentru toți. Susținerea cercetărilor și dezvoltărilor în domeniul vaccinării este o parte esențială a acestui proces, precum și oferirea accesului la medicamente accesibile pentru consumatori.

Promovarea sănătății și stării de bine este unul din cele 17 Obiective Globale care formează Agenda de Dezvoltare Durabilă - 2030. O abordare integrată este crucială pentru a înregistra progres privind obiectivele multiple.

Pentru mai multe informații despre țintele Obiectivului 3.