Obiectivul 13: Acţiune asupra climei

Populația insulei Kiribati din Pacific este foarte vulnerabilă la schimbările climatice. Fotografie ONU

Luați acțiuni urgente de combatere a schimbărilor climatice și a impactelor acestora

Nu există țară în lume care nu se confruntă cu efectele drastice ale schimbărilor climatice. Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească și sunt la acest moment cu 50% mai mari faţă de nivelul anului 1990. Mai mult, încălzirea globală cauzează modificări de lungă durată a sistemului nostru climatic, care amenință cu consecințe ireversibile, dacă nu acționăm acum.

Pierderile medii anuale cauzate de cutremurele de pământ, tsunami, cicloane tropicale și inundații reprezintă sute de miliarde de dolari, necesitând o investiție de 6 miliarde dolari SUA anual doar în gestionarea riscurilor dezastrelor. Obiectivul are scopul să mobilizeze 100 miliarde dolari SUA anual până în anul 2020 pentru a aborda necesitățile țărilor în curs de dezvoltare și pentru a ajuta la reducerea dezastrelor climatice.

Consolidarea rezilienței și a capacității adaptive a mai multor regiuni vulnerabile, cum ar fi statele fără ieșire la mare și statele-insule, trebuie să meargă în pas cu eforturile de sensibilizare și integrarea măsurilor în politicile și strategiile naționale. Totuși, cu ajutorul voinței politice și a unui număr mare de măsuri tehnologice, este posibilă limitarea majorării temperaturilor globale medii la două grade Celsius mai sus de nivelele pre-industriale. Aceasta necesită o acțiune colectivă urgentă.

Combaterea schimbărilor climatice este unul din cele 17 Obiective Globale care formează Agenda de Dezvoltare Durabilă - 2030. O abordare integrată este crucială pentru a înregistra progres privind obiectivele multiple.

Mai multe informații despre țintele Obiectivului 13.