Platforma de e-learning pentru aleșii locali

 

În Moldova sunt circa 12.000 de aleși locali – primari și consilieri locali, iar circa jumătate dintre aceștia sunt aleși la primul mandat la fiecare alegeri locale. În acest context, instruirea unui număr atât de mare de noi aleși locali în specificul administrării publice este pe de o parte imperativ, pe de altă parte costisitor și durează . După implementarea a trei programe de instruire la nivel național a tuturor noilor aleși locali, PNUD Moldova a căutat modele alternative mai eficiente de oferirea acestor instruiri atât de necesare la nivel local. În acest context, PNUD Moldova, în parteneriat cu Academia de Administrare Publică, principala instituție responsabilă de instruirea funcționarilor publici și aleșilor locali, a elaborat o platformă de instruire la distanță pentru noii aleși locali.

Primul curs de instruire disponibil pe platformă se adresează noilor aleși locali și include module de instruire în ceea ce ține de procesul de luare a deciziilor, principalele proceduri și reglementări care necesită a fi respectate, managementul finanțelor publice locale și a serviciilor publice. Participanții la curs pot de asemenea învăța despre comunicarea publică și transparență, elaborarea proiectelor, planificarea strategică și etica în serviciul public. Academia de Administrare Publică administrează și asigură durabilitatea platformei și a cursurilor disponibile pe ea.

Aleșii locali pot accesa platforma online la http://aap.gov.md/ro/acasa-e-learning, se pot înregistra și urma cursul de instruire de la computerul personal oricând dispun de timp. De asemenea, ei pot comunica cu profesorii și colegii lor de curs, pot lua parte la videoconferințe și forumuri, și pot accesa materiale de instruire suplimentare și documente oficiale disponibile pe platformă.