#Testează-te la HIV!

Testul la HIV determină prezenţa anticorpilor în sîngele persoanei. Atunci cînd HIV intră în corpul unei persoane, se produc substanţe chimice speciale. Acestea se numesc anticorpi. Anticorpii sunt produşi de organism ca răspuns la o infecţie. Astfel, dacă o persoană are anticorpi la HIV în sînge, aceasta înseamnă că au fost infectaţi cu HIV (cu excepţia cazurilor copiilor HIV negativi născuţi din mame HIV pozitive, care reţin anticorpii de la mamă pentru cîteva luni).

La majoritatea persoanelor aceşti anticorpi apar timp de 3 luni de la momentul infectării. În cazuri rare, această perioadă ajunge la 6 luni. Este extrem de neobişnuit ca anticorpii să apară după o perioadă mai lungă de 6 luni.

Efectuarea testul înainte de expirarea a 3 luni de la momentul infecţiei ar putea rezulta într-un rezultat neclar sau eronat al testului, întrucît s-ar putea ca persoana să nu fi dezvoltat încă anticorpii la HIV. Perioada de timp dintre momentul infectării şi apariţia anticorpilor se numeşte perioada de fereastră. În timpul perioadei de fereastră, persoanele infectate cu HIV nu au anticorpi în sînge care ar putea fi detectaţi de un test la HIV. Cu toate acestea, persoana poate deja nivele înalte de HIV în sînge, lichidele sexuale sau laptele matern. HIV poate fi transmis unei alte persoane în timpul perioadei de fereastră chiar dacă testul la HIV nu va arăta prezenţa infecţiei. Astfel, este recomandat a aştepta cel puţin 3 luni după ultima situaţie de risc înainte de a efectua destul. Unele centre de testare recomandă testarea repetată după 6 luni pentru a fi şi mai siguri că rezultatul este negativ.

Este de asemenea important ca în timpul perioadei de fereastră persoana să nu continue a se expune la riscul de infectare cu HIV. Testul este precis doar dacă nu sunt alte expuneri între momentul posibilei expuneri la HIV şi efectuarea testului.

Unicul mod de a vă asigura dacă sunteţi sau nu infectat cu HIV este de a efectua testul la anticorpii HIV. Diagnosticul nu se poate stabili în bază de simptome.

De ce este nevoie de a efectua un test la HIV?

Multe persoane care efectuează testul la HIV îşi fac griji excesive. Un rezultat negativ (adică lipsa infecţiei HIV în organism) este o uşurare. Dar dacă rezultatul este pozitiv, se pot întreprinde multe lucruri pentru a ajuta persoana să facă faţă infecţiei. Dacă testul este pozitiv, atunci,

  • Un medic vă poate monitoriza starea sănătăţii. Multe persoane testate pozitiv rămîn sănătoase de-a lungul a mai mulţi ani. Dar în caz de boală, există multe medicamente, numite antiretrovirale, care vă pot ajuta să încetiniţi răspîndirea virusului şi să vă menţineţi sistemul imun. De asemenea, se pot lua medicamente pentru tratarea unor boli asociate HIV. Puteţi avea acces şi la experimentarea noilor medicamente şi tratamente.
  • Dacă vă îmbolnăviţi, doctorul va lua mult mai în serios simptomele dacă va şti că sunteţi HIV pozitiv.
  • Dacă ştiţi că sunteţi HIV pozitiv, puteţi întreprinde acţiuni pentru a proteja alte persoane. Spre exemplu, prin practicarea sexului protejat şi informarea foştilor parteneri sexuali.
  • Cunoaşterea statutului HIV ar putea afecta unele decizii şi planuri de viitor, spre exemplu formarea unei familii.

Unde poţi face testul HIV?

Click aici pentru date de contact.