Istoric și structură

Prezentare generală

ONU este o organizație internațională fondată în 1945. În prezent, este formată din 193 de state membre. Misiunea și activitatea Națiunilor Unite este ghidată de scopurile și principiile conținute în Carta de fondare.

Află mai multe despre istoria ONU.

Carta Națiunilor Unite

Carta Naţiunilor Unite a fost semnată la 26 iunie 1945, la San Francisco, la încheierea Conferinței Națiunilor Unite privind Organizația Internațională, și a intrat în vigoare la 24 octombrie 1945. Statutul Curții Internaționale de Justiție este parte integrală a Cărții.

Află mai multe.

Organele principale

Conducere

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite este un simbol al idealurilor organizației și purtător de cuvânt, el reprezintă interesele popoarelor lumii, în special ale celor săraci și vulnerabili. Actualul secretar general ONU, al nouălea ocupant al postului, este Domnul António Guterres, originar din Portugalia, care a intrat în funcție la 1 ianuarie 2017. Carta ONU descrie secretarul general ca fiind "directorul executiv "al Organizației.

António Guterres - Biografie

Portrait

António Guterres, cel de-al nouălea Secretar General al Națiunilor Unite, a intrat în funcție la 1 ianuarie 2017.

Fiind martor al suferințelor celor mai vulnerabili oameni de pe planetă, în taberele de refugiați și în zonele de război, Secretarul General este determinat să aducă demnitatea umană în centrul activității sale și să acționeze drept broker al păcii, făuritor al păcii și promotor al reformelor și inovației.

Înainte de alegerea sa în calitate de Secretar General, Dl. Guterres a deținut funcția de Înalt Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați din iunie 2005 până în decembrie 2015,  gestionând una din cele mai importante organizații umanitare din lume în una din cele mai grave crize de strămutare a oamenilor din ultimele decenii. Conflictele din Siria și Irak, precum și crizele din Sudanul de Sud, Republica Centrafricană și Yemen, au dus la o creștere enormă a activităților UNHCR, pe măsură ce numărul persoanelor strămutate de conflict și persecuții a crescut de la 38 milioane în 2005 la peste 60 milioane în 2015.

Înainte de a veni în UNHCR, Dl. Guterres a petrecut peste 20 de ani în guvern și în funcții publice. El a fost prim-ministrul Portugaliei în perioada 1995 – 2002, când a fost implicat masiv în efortul internațional de soluționare a crizei din Timorul de Est.

În calitate de Președinte al Consiliului European la începutul anilor 2000, el a gestionat adoptarea Agendei de la Lisabona pentru creștere și locuri de muncă, și a co-prezidat primul summit al Uniunii Europene și Africii. El a fost membrul Consiliului Portughez de Stat din 1991 până în 2002.

Dl. Guterres a fost ales în Parlamentul Portugaliei, în 1976 unde a activat timp de 17 ani. În acea perioadă, el a condus Comisia Parlamentară pentru Economie, Finanțe și Planificare, iar mai târziu Comisia Parlamentară pentru Administrare Teritorială, Autorități Locale și Mediu. De asemenea, el a fost liderul grupului parlamentar al partidului său.

Din 1981 până în 1983, Dl. Guterres a fost membrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, unde a prezidat Comisia pentru Demografie, Migrație și Refugiați.

Timp de mulți ani, Dl. Guterres a fost activ în Socialist International, o organizație mondială a partidelor politice social-democrate. El a fost vice-președintele grupului din 1992 până în 1999, co-prezidând Comitetul African, iar mai târziu Comitetul pentru Dezvoltare. El a fost Președinte începând cu 1999 până la mijlocul anului 2005. În plus, a fondat Consiliul Portughez pentru Refugiați, precum și Asociația Portugheză a Consumatorilor DECO și a fost președintele Centro de Acção Social Universitário, o asociație care implementează proiecte de dezvoltare socială în cartierele sărace din Lisabona, la începutul anilor 1970.

Dl. Guterres este membrul Clubului de Madrid, o alianță a foștilor președinți și prim-miniștri democratici din toată lumea.

Dl. Guterres s-a născut la Lisabona în 1949 și a absolvit Instituto Superior Técnico cu specializare în inginerie. Vorbește fluent portugheza, engleza, franceza și spaniola. El este căsătorit cu Catarina de Almeida Vaz Pinto, Vice-primar pentru cultură al Lisabonei cu care are doi copii, un fiu vitreg și trei nepoți.